Oprescu a inaugurat o creşă de ZIUA COPILULUI: "Avem primul centru din ţară unde părinţii îşi pot lăsa copiii şase ore în caz de urgenţă"

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, sâmbătă, că municipalitatea a dat în funcţiune primul centru din ţară unde părinţii îşi pot lăsa copiii maximum şase ore în situaţii de urgenţă, aici fiind şi un "spital" în care pot fi reparate jucăriile stricate, precum şi un "muzeu" al jucăriilor.

670 afișări
Imaginea articolului Oprescu a inaugurat o creşă de ZIUA COPILULUI: "Avem primul centru din ţară unde părinţii îşi pot lăsa copiii şase ore în caz de urgenţă"

Oprescu: Avem primul centru din ţară unde părinţii îşi pot lăsa copiii şase ore în caz de urgenţă (Imagine: Mediafax Foto)

Centrul în care părinţii îşi pot lăsa copiii maximum şase ore pentru situaţii de urgenţă, "spitalul" şi "muzeul" jucăriilor fac parte din creşa "Curcubeul Magic", inaugurată sâmbătă, de Ziua Copilului, în prezenţa primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.

"«Curcubeul Magic» este cea de-a douăsprezecea creşă realizată de Primăria Capitalei. Avem în total 700 de locuri în aceste creşe. Creşele au fost deschise în cadrul programului european «Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine». În toamnă vom mai deschide una, la Apărătorii Patriei, şi tot acolo vom face un mall social. Nu ne vom opri aici cu creşele, ci vom continua, şi nu pentru că am ceva cu cifra 13, ci pentru că avem nevoie de creşe", a declarat primarul Sorin Oprescu.

În centru sunt amenajate săli unde pot fi aduse jucării, chiar şi cele stricate. Jucăriile sunt reparate şi apoi donate copiilor cu dizabilităţi. Şi pentru ca unitatea să îi inspire pe copii, jucăriile stricate sunt duse la "spitalul jucăriilor". Acolo, "medici" pricepuţi se ocupă de fiecare jucărie şi "o fac bine", după care o trimit în dar unui copil care are mare nevoie de ea.

Câte o mostră din jucăriile reparate rămâne în centru, în sala intitulată "Muzeul jucăriilor - Mansarda cu poveşti". Copiii şi părinţii lor pot vedea la "muzeu" o vitrină cu jucării intitulată "aşa nu", jucării ce nu ar trebui cumpărate niciodată, dar şi una cu jucării educative. Jucăriile păstrate în expoziţie sunt grupate pe categorii de vârste, de la bebeluşi până la cei de cinci - şase ani.

Spaţiul muzeului va fi pus la dispoziţia părinţilor, gratuit, pentru serbarea zilelor de naştere a copiilor, în fiecare weekend. În cea de a treia sâmbătă a fiecărei luni, copiii între cinci şi şapte ani vor putea petrece noaptea în "muzeul jucăriilor", sub atenta supraveghere a pedagogilor.

Exponatele muzeului vor fi schimbate lunar. Până în prezent, peste 5.000 de jucării reparate au ajuns la copii, a spus directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, Cosmina Simean.

"Este o idee formidabilă spitalul de jucării. O ideea nouă care face plăcere oricui. Vom încerca să extindem proiectul, este minunat", a spus primarul Sorin Oprescu la finalul vizitei în centru.

Oprescu a adăugat că nu va renunţa nici la ideea de a construi un spital de copii, în curtea Spitalului "Victor Gomoiu", care va fi dotată la standarde europene.

"Vom reamenaja clădirea veche şi vom face săli de conferinţe medicale, de întruniri medicale, iar spitalul nou va avea tot ce-i trebuie unei unităţi sanitare moderne", a precizat edilul.

Oprescu a spus că sunt creşe în toate sectoarele Capitalei, mai puţin în Sectorul 2.

"Avem în plan, prin proiect, 780 de locuri în creşe, dar vom ajunge la 1.000, pentru că cea de la Apărătorii Patriei va fi foarte mare. Va şi un mall social, după modelul celui pe care l-am văzut la Ankara. În Turcia, copiii lucrau dimineaţa în diverse locuri, aveau cam 14-15 ani, apoi veneau la centru, făceau sport şi diverse activităţi, mâncau şi plecau acasă. Cred că acest centru ar putea fi gata până la sfârşitul acestuia an", a mai spus Sorin Oprescu.

Primarul general a mers apoi în Parcul Herăstrău şi în Parcul Cişmigiu, unde Centrul de Proiecte şi Programe Educaţionale şi Sportive pentru Copii şi Tineret Bucureşti a organizat mai multe activităţi distractive pentru copii, la ora 21.00 urmând să fie lansate o sută de lampioane care reprezintă dorinţele supereroilor.

Primarul Sorin Oprescu a fost întrebat dacă îşi aminteşte care a fost primul dar primit de 1 Iunie şi a spus că a primit o bicicletă.

De 1 Iunie, Oprescu le-a urat copiilor să fie sănătoşi, să crească mari şi să păstreze veşnic frumuseţea de neegalat a copilăriei.

De Ziua Copilului, în Parcul Cişmigiu sunt organizate ateliere, jocuri şi concursuri, iar prinţese, piraţi, clovni şi magicieni au transformat aleile într-o lume de poveste. Pe Insula Veseliei, copiii pot construi păpuşi, pot deveni maeştri Origami, pot desena şi modela împreună cu artiştii plastici. În Foişor, copiii sunt pictaţi pe faţă şi coafaţi, iar în toate zonele parcului sunt spectacole. Distracţia va continua duminică în Cişmigiul Copiilor.

În Parcul Herăstrău, Centrul de Proiecte şi Programe Educaţionale şi Sportive pentru Copii şi Tineret a organizat Festivalul Copiilor. La intrarea dinspre strada Charles de Gaulle sunt spectacole de muzică şi dans susţinute de copii, de magie şi de teatru, concursuri şi jocuri precum "Şotronul", "Întrecere cu sacii", Ţară, ţară vrem ostaşi", "Raţele şi vânătorii". Copiii pot participa la o demonstraţie inedită de dresaj canin şi ecvestru susţinută de Jandarmeria Română.

Totodată, copiii au acces gratuit la Grădina Zoologică în 1 şi 2 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici