Oprescu: Am decis să nu mai aruncăm banii publici. Referendumul nu şi-ar fi atins scopul

Primarul general Sorin Oprescu a declarat că decizia privind referendumul local a fost luată pentru că, fiind discuţii despre o schimbare administrativă mult mai mare, acesta nu şi-ar mai fi atins scopul, asfel că s-a decis să nu se mai arunce banii publici

531 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Am decis să nu mai aruncăm banii publici. Referendumul nu şi-ar fi atins scopul

Oprescu: Am decis să nu mai aruncăm banii publici. Referendumul nu şi-ar fi atins scopul (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Primarul general a spus că după ce a rămas cu primarii de sector şi cu liderii politici din CGMB s-a decis într-o "consensualitate generală" că este mai bine să nu se mai "arunce" banii publici.

"Domnul preşedinte nu a făcut altceva decât să atragă atenţia încă o dată asupra faptului că, din cauza întrebărilor aleatorii şi din cauza faptului că e vorba de o schimbare administrativă mult mai mare, referendumul nu-şi atinge scopul. O ştiam şi noi. Am spus-o şi eu la timpul potrivit", a punctat primarul general.

Decizia a fost luată şi având în vedere că s-au luat şi asigurările preşedintelui că legile Capitalei nu vor intra în dezbatere generală decât atunci când se va vorbi de administrarea teritorială. În aceste condiţii, referendumul ar fi urmat să fie caduc, a spus Sorin Oprescu.

"Era caduc acest referendum. Am procedat în consecinţă: am convocat de îndată o şedinţă azi (vineri - n.r.), la 18.00, unde Consiliul va hotărî, probabil, sper să nu înceapă cu patinele pe acolo, că m-am plictisit, unde va hotărî anularea acestui referendum", a afirmat Oprescu.

Acesta şi-a exprimat speranţa ca în şedinţa CGMB de vineri seară să se ia o decizie privind anularea referendumului şi, "în schimb, peste un timp rezonabil", să se poată discuta în continuare despre ce înseamnă regiune, zona Bucureşti - Ilfov, "deci şi legea Capitalei care va trebui să fie o lege specială".

Preşedintele Traian Băsescu le-a explicat primarilor de sector, vineri, lipsa de finalitate juridică a referendumului local, care ar duce la riscul ca atunci când se va dori consultarea bucureştenilor pe probleme reale, aceştia să nu vină la vot.

"Preşedintele Traian Băsescu a explicat primarilor prezenţi lipsa de finalitate juridică a referendumului local ce urma să aibă loc în data de 26 iunie, precum şi riscul ca prin organizarea unor astfel de consultări publice fără consecinţe juridice, instituţia referendumului să se decredibilizeze în faţa populaţiei. Exista, de asemenea, riscul ca în momentul în care se va dori consultarea bucureştenilor, iar rezultatul să aibă în mod real consecinţe juridice, populaţia să nu se mai prezinte la urne", infromează Prefectura Capitalei, într-un comunicat.

O şedinţă a CGMB a fost convocată vineri, la ora 18.00, în care se va discuta despre anularea referendumului din Capitală, programat pentru 26 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici