Oprescu: Serviciile de urgenţă ale PMB vor funcţiona luni, când este greva funcţionarilor publici

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri că serviciile de urgenţă ale Primăriei Capitalei vor funcţiona luni, când funcţionarii publici vor fi în grevă, astfel încât să fie asigurată "normalitatea oraşului", "dând totuşi oamenilor posibilitatea de a se exprima".

35 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Serviciile de urgenţă ale PMB vor funcţiona luni, când este greva funcţionarilor publici

Oprescu: Serviciile de urgenţă ale PMB vor funcţiona luni, când este greva funcţionarilor publici (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"În urma discuţiilor avute cu reprezentanţii sindicatelor funcţionarilor publici din Primăria Capitalei, am hotărât că serviciile de urgenţă trebuie să funcţioneze. Eu înţeleg să asigur normalitatea acestui oraş dând şi posibilitatea oamenilor de a se exprima", a spus Sorin Oprescu.

Primarul Capitalei a precizat că nu a fost vorba de ameninţări sau de sancţiuni aplicate funcţionarilor publici care doresc să facă grevă, precizând că a făcut "apel la bunul simţ".

Întrebat dacă, din poziţia de cetăţean, este de acord cu greva organizată pe 31 mai, Oprescu a răspuns că el, în calitate de cetăţean, a învăţătat "lecţia democraţiei acum 20 de ani", atunci când a învăţat că "trebuie să ai respectul de a-i lăsa pe toţi să-şi desfăşoare activitatea în mod normal".

Totodată, întrebat dacă luni va fi asigurată activitatea la toate ghişeele Primăriei Capitalei, edilul a arătat că pentru 31 mai au fost puse pe primul plan serviciile pentru urgenţe.

Aproximativ 20.000 de funcţionari publici din finanţe publice, primării, penitenciare, protecţia copilului, administraţie centrală, transporturi afiliaţi la Federaţia Publisind vor opri luni activitatea, asigurând o treime în sectoarele prevăzute de lege.

Preşedintele Federaţiei Publisind, Ştefan Teoroc, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că aproximativ 20.000 din cei 30.000 de membri au semnat pentru greva de solidaritate care va fi organizată luni, 31 mai, 8.000 dintre aceştia fiind din penitenciare.

Confederaţiile sindicale au decis declanşarea grevei generale pe termen nelimitat începând cu 31 mai, mitinguri de protest la nivelul judeţelor, între 1 şi 4 iunie şi organizarea unui lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului, cu manifestări la porţile de intrare, în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură.

Peste 400.000 de angajaţi din învăţământ şi administraţie publică vor intra de luni în grevă generală pe termen nedeterminat, iar acestora li se vor alătura într-o grevă de solidaritate şi alţi angajaţi din sănătate, transporturi, penitenciare şi sectorul privat.

Potrivit sindicaliştilor, cel puţin un milion de angajaţi vor intra în grevă pe 31 mai şi 1 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici