Pacienta supusă în premieră unui haplotransplant în România este bine

Starea femeii care, în urmă cu o săptămână, a fost supusă, în premieră în România, unui haplotransplant - operaţie realizată între persoane compatibile doar 50 la sută, primind măduvă de la mama ei, este bună, medicii afirmând că intervenţia ar putea fi realizată şi în ţară.

344 afișări
Imaginea articolului Pacienta supusă în premieră unui haplotransplant în România este bine

Pacienta supusă în premieră unui haplotransplant în România este bine (Imagine: Shutterstock)

În urmă cu o săptămână, medicii de la Institutul Clinic Fundeni au făcut în premieră un transplant de măduvă, de la mamă la fiica ei de 32 de ani, în condiţii de compatibilitate de doar 50 la sută.

"Am luat această decizie terapeutică ca fiind singura soluţie pentru bolnava de limfom Hodgkin. Fratele ei n-a fost compatibil deloc, iar un an şi jumătate s-a căutat un donator neînrudit în registrele internaţioanale, dar nu s-a găsit. (...) În străinătate sunt realizate aceste intervenţii de ani de zile. Noi am început în urmă cu o săptămână. Acum vor putea să salvăm în ţară o parte dintre bolnavii care erau trimişi în clinicile din străinătate", a declarat medicul Alina Tănase, şef de clinică la hematologie şi directorul medical al Institutului Fundeni.

Medicii au recoltat celule stem din măduva osoasă a mamei, care au fost transferate fiicei sub forma unei transfuzii.

"Am recoltat de la mamă peste un litru de măduvă hematogenă. Procedura a durat trei ore. Imediat după recoltare, măduva a fost administrată fiicei. La o săptămână de la procedură, pacienta este în stare stabilă. Evident e izolată pentru că imunitatea ei este zero şi orice infecţie îi poate fi fatală", a adăugat Alina Tănase.

Potrivit medicului, există riscul de recădere, dar peste 50 la sută dintre pacienţi scapă de boală fără alte reacţii imunologice.

"Procedura va putea fi folosită în cazul a 30 la sută dintre bolnavii cu diferite forme de cancere ale sângelului, care n-au un donator compatibil în totalitate", a mai arătat Tănase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici