Părinţii vor putea sta acasă cu copiii şi din 15 mai. Parlamentul a votat ca măsura să se aplice până la încheierea anului şcolar

  • Părinţii vor beneficia de zile libere plătite pentru a-şi supraveghea copiii şi din 15 mai
  • Deputaţii au votat azi ca măsura să se aplice până la încheierea anului şcolar
  • Chiar dacă structura anului şcolar cuprinde şi vacanţa de vară, părinţii vor beneficia de zilele libere plătite până la startul vacanţei de vară
12955 afișări
Imaginea articolului Părinţii vor putea sta acasă cu copiii şi din 15 mai. Parlamentul a votat ca măsura să se aplice până la încheierea anului şcolar

Părinţii vor putea sta acasă cu copiii şi din 15 mai. Parlamentul a votat ca măsura să se aplice până la încheierea anului şcolar

 

Măsura e inclusă în proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 30/2020, adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, miercuri, cu unanimitate de voturi.

După ce va intra în vigoare, legea va permite părinţilor să ceară zile libere plătite de la angajator până la încheierea anului şcolar.

Teoretic, în structura anului şcolar intră şi vacanţa de vară, însă deputatul UDMR Éva-Andrea Csép, unul dintre iniţiatorii amendamentului, ne-a explicat că măsura va fi valabilă până la încheierea cursurilor şcolare din semestrul doi.

Poate te întrebi dacă o astfel de măsură nu există deja în legislaţia în vigoare. Potrivit Legii nr. 19/2020, părinţii beneficiază de zilele libere pentru supravegherea copiilor pe perioada suspendării cursurilor şcolare, nu doar pe perioada stării de urgenţă.

De zilele libere plătite beneficiază părinţii cu copii de până la 12 ani şi părinţii cu copii cu dizabilităţi de până la 18 de ani. Noile prevederi vor extinde măsura şi pentru părinţii ce au copii cu dizabilităţi de până la 26 de ani.

Zilele libere plătite se acordă dacă munca de acasă sau telemunca nu sunt posibile. Conform estimărilor, cel puţin un milion de părinţi cu copii mai mici de 12 ani ar putea beneficia de ajutorul de la stat de 75% din salariul de bază pentru fiecare zi liberă, dar nu mai mult de echivalentul pe zi al 75% din câştigul salarial mediu brut. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici