Partidul Popular Maghiar cere Comisiei Europene să facă anchetă după incidentele de la Cimitirul din Valea Uzului

Partidul Popular Maghiar din Transilvania va depune o plângere penală pentru incidentele care au avut loc la Cimitirul din Valea Uzului, unde, potrivit liderilor partidului, au fost săvârşite infracţiuni de distrugere şi instigare la ură, şi va cere CE numirea unei comisii care să investigheze cele întâmplate.

645 afișări
Imaginea articolului Partidul Popular Maghiar cere Comisiei Europene să facă anchetă după incidentele de la Cimitirul din Valea Uzului

Partidul Popular Maghiar cere Comisiei Europene să facă anchetă după incidentele de la Cimitirul din Valea Uzului

Preşedintele PPMT, Csomortanyi Istvan, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că va depune o plângere penală la procuratura din Harghita după incidentele de la Valea Uzului.

„La Valea Uzului este o situaţie care ne aminteşte de ceea ce s-a întâmplat în 1990 la Târgu Mureş, la evenimentele din martie negru, avem de-a face cu o atmosferă anti-maghiară, din anumite motive se încearcă să se instaureze un spirit de conflict interetnic şi se folosesc metodele de la începutul anilor 1990 pe care le credeam dispărute din viaţa publică românească. Am cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, am anunţat că vom depune plângere penală la procuratura din Harghita pentru cele petrecute la Valea Uzului unde s-au comis o serie de infracţiuni, avem de-a face cu distrugere şi instigare la ură. Nu este permis ca o mulţime de oameni, urlând, ţipând, să comită acte de agresiune la adresa altora. (...) Vom apela la Comisia Europeană şi cerem numirea unei comisii care să investigheze cele întâmplate în Valea Uzului şi să găsească vinovaţii acestei situaţii şi vom informa şi presa internaţională”, a spus Csomortanyi.

Potrivit acestuia, politicienii care fac parte din conducerile partidelor din România, dar şi jurnaliştii, au o mare responsabilitate în astfel de momente, astfel că a făcut apel la calm şi la o atitudine cumpătată.

Peste 1000 de maghiari au format joi un lanţ uman în faţa Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, Korodi Attila declarând, corespondentului MEDIAFAX, că oamenii stăteau unii lângă alţii, iar pentru că erau foarte mulţi, nu a trebuit să se ţină de mână pentru a bloca accesul.

Ulterior, mai mulţi cetăţeni români aflaţi în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi şi au pătruns în cimitir, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău, Alexandra Dănculea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici