Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, în vizită în România de Sfântul Andrei, la invitaţia PF Daniel

Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, Ioan al X-lea, face o vizită în Română, la invitaţia PF Daniel, în perioada sărbătoririi Sfântului Andrei, înalţii ierarhi urmând să se roage împreună pentru pace în Siria şi în întreaga lume.

423 afișări
Imaginea articolului Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, în vizită în România de Sfântul Andrei, la invitaţia PF Daniel

PF Daniel (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preafericitul Părinte (PF) Ioan al X-lea, patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, a fost primit vineri de PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La primirea oficială a delegaţiei, a fost oficiată o slujbă de Te Deum de către părintele Varlaam Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

"Suntem deosebit de onoraţi şi, în acelaşi timp, bucuroşi pentru că Preafericirea Voastră aţi găsit timpul să ne faceţi o vizită frăţească şi să ne rugăm împreună în această catedrală şi să săvârşim împreună Sfânta Liturghie într-o zi mare pentru poporul român, şi anume pomenirea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României. Vă dorim bun venit şi, în aceste zile, pe lângă vizitele pe care le veţi desfăşura, vom avea şi prilejul să fim informaţi direct despre situaţia creştinilor care suferă în Orientul Mijlociu şi mai ales în Siria", a spus Patriarhul Daniel.

La rândul său, PF Ioan al X-lea a mulţumit pentru ajutorul constant pe care Biserica Ortodoxă Română îl acordă Bisericii Antohiei. De asemenea, el a exprimat durerea pe care creştinii din Patriarhiei Antiohiei o trăiesc, în contextul războiului din Siria

"Siria plăteşte cu sângele fiilor ei preţul demnităţii şi al suveranităţii. Iar noi am afirmat şi mai afirmăm că soluţia în Siria vine numai prin dialogul politic şi paşnic. Ne-am săturat de sloganurile îndulcite. Singurul deziderat trebuie să fie recuperarea păcii în toată Siria şi ştim că acest lucru nu este imposibil pentru că ne amintim foarte bine cum era ţara aceasta - o patrie a păcii - înainte de anul 2011. Nu dorim să vedem ţara noastră ca pe un pământ al terorismului transfrontalier", a spus patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient.

Preafericitul Părinte Ioan al X-lea este pentru prima dată în România, în calitate de patriarh al Antiohiei.

El a evocat "credinţa puternică şi plină de evlavie a poporului creştin ortodox român, care a suferit în timpul regimului comunist şi care a rezistat, păstrându-şi credinţa vie".

"Acest fel de credinţă ne mângâie pe noi în Antiohia şi ne dă puterea să rezistăm şi să ne păstrăm credinţa şi nădejdea că şi noi, de asemenea, vom supravieţui prin harul şi ajutorul lui Dumnezeu. (...)De aici a plecat creştinismul în lumea întreagă. Noi am fost aici înaintea islamului şi vom rămâne în continuare. Biserica refuză folosirea religiei ca pretext pentru separarea dintre popoare. Religia nu desparte, ci uneşte. Biserica refuză logica takfirului, a terorismului şi a uciderii din orice motiv", a spus Patriarhul Antiohiei.

El a amintit de răspunsul prompt al orotodcşilor români la apelul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind ajutorarea ortodocşilor din Siria. "Acest gest este o transpunere în practică a cuvintelor Sfintei Scripturi: «Mai fericit este a da decât a lua». Acest răspuns prompt al fraţilor noştri din România ne-a atins inimile şi a fost o mare mângâiere pentru credincioşii din Antiohia, care au simţit că nu sunt singuri şi că au fraţi adevăraţi care-i susţin atât material, cât şi prin rugăciunile lor", a adăugat PF Ioan al X-lea.

Patriarhul a mai spus că războiul a afectat în mod direct şi major biserica. "Multe monumente, biserici, mănăstiri, spitale şi şcoli creştine au fost distruse, arse şi jefuite la Damasc, Alep, Homs, Hama, în zona de Est şi pe litoral. De aceea, noi, ca Patriarhie, avem o mare responsabilitate de a restaura aceste monumente deosebit de importante. (...) Trebuie să menţionăm că distrugerea aceasta înseamnă o distrugere a întregii civilizaţii culturale şi spirituale din aceste locuri, nu doar a Bisericii. Artefactele unei civilizaţii vechi de 10.000 de ani sunt expuse actelor teroriste", a mai spus ierarhul.

Biserica Antiohiei a fost, în primul mileniu creştin, una din cele cinci patriarhii ale creştinătăţii, alături de Roma, Constantinopol, Alexandria şi Ierusalim. În zilele noastre este una din Bisericile Ortodoxe autocefale. Biserica Antiohiei este continuatoarea comunităţi creştine fondate în Antiohia de către apostolii Petru (considerat ca primul său episcop) şi Pavel, care sunt ocrotitorii săi. În diptice, Biserica Antiohiei este în scrisă pe locul al treilea între bisericile ortodoxe, după cele din Constantinopol şi Alexandria.

Reşedinţa patriarhatului se găsea iniţial la Antiohia (Antakya), în Turcia de azi. Acum, reşedinţa se găseşte la Damasc, în Siria, pe "strada numită Dreaptă". Din decembrie 2012, patriarh este Preafericitul Ioan al X-lea (Yazigi) al Antiohiei şi al întregului Răsărit.

Preafericitul Părinte Ioan s-a născut în anul 1955, în oraşul Latakia, Siria. A crescut într-o familie de credincioşi ortodocşi. Tatăl său, Manah Yazigi, de origine sirian, era învăţător şi poet, iar mama, Roza Moussihis, era de origine libaneză. Familia Yazigi a crescut patru copii, doi dintre aceştia ajungând arhierei, iar o fiică monahie. Ioan a absolvit şcoala gimnazială şi liceul în Latakia, apoi a studiat la Facultatea de Inginerie Civilă a Universităţii Techrin din Latakia. A studiat, în acelaşi timp, muzică bisericească, înfiinţând şi dirijând coruri de muzică bisericească tradiţională.

A fost hirotonit diacon în 1979, iar preot în 1983, în Eparhia Latakia, de către mitropolitul Ioan Mansour. Din 1981 a predat liturgică la Institutul de Teologie din Balamand, fiind numit, în perioadele 1988-1991 şi 2001-2005, decan al acestei instituţii. Pe lângă atribuţiile sale de cadru didactic, în perioada 2001-2005, a fost stareţ al Mănăstirii stavropighiale a Născătoarei de Dumnezeu din Balamand şi stareţ al Mănăstirii "Sfântul Gheorghe" din Wadi Al-Nadarah, Siria (1993-2005), unde a înfiinţat o şcoală de studii bisericeşti. A mai pus bazele Mănăstirii Maica Domnului de la Blummana, în Tartous, Siria. În anul 1995 a fost ales episcop de Al-Husun şi Wadi Al-Nadarah în Arhiepiscopia de Akkar, unde a păstorit până în 2008, când Sfântul Sinod l-a ales mitropolit al Europei Centrale şi Occidentale.

A publicat 16 volume de studii, mai ales cu conţinut liturgic. Sfântul Sinod al Patriarhiei Antiohiei l-a ales patriarh în data de 17 decembrie 2012, slujba de întronizare desfăşurându-se în data de 10 februarie 2013, la Damasc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici