Patriciu plăteşte taxe judiciare mai mari decât daunele pe care i le cere lui Băsescu

Avocaţii lui Dinu Patriciu au arătat, marţi, că îşi modifică cuantumul daunelor pe care omul de afaceri le cere preşedintelui Traian Băsescu de la un euro la un leu, astfel că s-au plătit taxe judiciare de 6 şi 8 lei, adică mai mult decât despăgubirile solicitate.

131 afișări
Imaginea articolului Patriciu plăteşte taxe judiciare mai mari decât daunele pe care i le cere lui Băsescu

Patriciu plăteşte taxe judiciare mai mari decât daunele pe care i le cere lui Băsescu (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

La termenul de marţi, înainte de începerea şedinţei, judecătorul a cerut jurnaliştilor prezenţi în sala de judecată să spună fiecare de la ce publicaţie aparţine.

Apoi, magistratul de la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a trecut la cererile prealabile judecării acţiunii, avocaţii lui Patriciu arătând că modifică cuantumul daunelor cerute iniţial de la un euro la un leu.

La rândul său, avocatul lui Traian Băsescu a depus o serie de documente faţă de cererea de chemare în judecată pentru a susţine nevinovăţia preşedintelui. Între actele depuse sunt extrase din publicaţii despre scandalul apărut între Dinu Patriciu şi preşedinte legat de caseta difuzată în campania electorală de anul trecut.

Instanţa a cerut avocaţilor lui Dinu Patriciu să specifice despre ce casetă este vorba şi în cadrul cărei emisiuni şi la ce post de televiziune a fost difuzată, susţinând că ar putea fi necesară expertizarea acestei casete.

Dezbaterile vor fi realuate în 14 septembrie.

Pe de altă parte, în 16 iunie, au loc dezbaterile în procesul deschis de preşedintele Traian Băsescu ca urmare a mediatizării, în timpul campaniei electorale prezidenţiale din 2009, a unor imagini în care şeful statului apărea lovind un copil, incident relatat apoi de Dinu Patriciu în cadrul unei emisiuni TV.

Avocatul lui Traian Băsescu a cerut instanţei Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti ca firma Best Media, ce edita ziarul Gardianul, care a intrat în procedură de insolvenţă, să fie citată prin lichidator, respectiv Management Insolv. Aceasta trebuie să depună la dosar hotărârea judecătorească de deschidere a procedurii de insolvenţă.

Totodată, instanţa a dispus să fie depusă la dosar caseta emisiunii "Ora de foc" din 25 noiembrie 2009, plus transcrierea, când s-au mediatizat planşele foto privind incidentul şi care urmau să fie publicate în ediţia ziarului Gardianul din 26 noiembrie.

Instanţa va stabili dacă acestea vor fi luat în considerare ca probe, după ce vor fi depuse.

Avocatul lui Dinu Patriciu, Ovidiu Buduşan, a susţinut, în faţa instanţei, că nu înţelege de ce este chemat în judecată clientul său, întrucât Traian Băsescu "şi-a amintit incidentul" despre care a spus că îl regretă.

În 28 noiembrie, Traian Băsescu a anunţat că îl va da în judecată pe Dinu Patriciu şi cotidianul Gardianul pentru "minciună şi trucarea unor filmări" şi a întrebat conducerea ziarului de ce nu a făcut o expertiză a filmului.

La rândul său, omul de afaceri Dinu Patriciu anunţa că îl va da şi el în judecată pe Traian Băsescu pentru calomnie, acuzând folosirea de către preşedinte, la adresa sa, a apelativelor "mincinos" şi "om care truchează casete".

În 26 noiembrie 2009, omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, la Realitatea TV, că a povestit special despre episodul în care Traian Băsescu lovea un copil, la un miting la Ploieşti, în 2004, pentru că ştia că înregistrarea există şi că, poate, cineva o va scoate. "Am povestit special acest episod. Ştiam că înregistrarea există şi poate cineva o va scoate", spunea Patriciu.

În 1 decembrie 2009, preşedintele Traian Băsescu susţinea că imaginile în care apare lovind un copil au fost falsificate în străinătate, întrucât cei care au făcut acest lucru s-au temut să nu se afle. În acest caz s-a făcut o expertiză, care este extrajudiciară, dar care ar confirma trucarea unor imagini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici