Patru arme letale şi 18 neletale, descoperite după percheziţiile de joi din Capitală şi şapte judeţe

Patru arme letale, 18 neletale, muniţie şi carne vânat, dar şi animale sălbatice vii, ţinute captive în gospodării, au fost descoperite, joi, de poliţişti, în urma a 26 de percheziţii care au avut loc în Bucureşti şi în şapte judeţe, a anunţat directorul DAESP, chestorul Niculae Marinescu.

497 afișări
Imaginea articolului Patru arme letale şi 18 neletale, descoperite după percheziţiile de joi din Capitală şi şapte judeţe

Patru arme letale şi 18 neletale, descoperite după percheziţiile de joi din Capitală şi şapte judeţe (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax Foto)

Şeful Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Poliţiei Române (DAESP) a declarat, într-o conferinţă de presă, că acţiunea de joi a fost declanşată ca urmare a unor informaţii potrivit cărora mai multe arme letale şi neletale sunt deţinute în mod ilegal, multe dintre acestea fiind aduse din Bulgaria.

Chestorul Marinescu a explicat că mulţi cetăţeni români îşi achiziţionează pistoale cu gaz din Bulgaria, unde acestea se vând la liber, fără autorizaţie, după care le aduc ilegal în România, unde fie le ţin pentru protecţia personală, fie le vând.

"Principalul vector al acestei acţiuni a fost stoparea activităţii infracţionale în ce priveşte aducerea ilegală, din Bulgaria, a armelor neletale cu gaz lacrimogen, care, în această ţară, pot fi cumpărate la liber", a explicat şeful DAESP.

Din cercetările efectuate până în prezent de poliţiştii români şi bulgari au rezultat indicii că în ultimele 12 luni, 116 persoane ar fi procurat şi introdus în ţară arme supuse autorizării, fabricate în Turcia şi comercializate de operatori economici din Bulgaria.

Poliţiştii au descins la adrese din judeţele Constanţa, Caraş-Severin, Gorj, Ilfov, Mehedinţi, Prahova şi Teleorman, precum şi a municipiului Bucureşti.

Din totalul armelor indisponibilizate, 13 arme neletale şi una letală au fost ridicate de la Constanţa, două letale şi una neletală de la Prahova, două arme neletale au fost ridicate de la Gorj, câte o armă neletală de la Teleorman şi Ilfov, iar o armă letală a fost ridicată de la Caraş-Severin. Potrivit lui Marinescu, arma găsită la Caraş Severin era o puşcă realizată artizanal, după ce o fostă armă cu aer comprimat a fost adaptată să tragă cu glonţ.

De asemenea, poliţiştii au descoperit carne de vânat provenită ca urmare a braconajului cinegetic, instrumente de fabricare artizanală a muniţiei, câini din rasa ogar, flosiţi tot la braconaj, precum şi 165 de cartuşe.

În acelaşi timp, în gospodăria unei persoane din oraşul ilfovean Popeşti Leordeni au fost găsite o lebădă şi o căprioară, deţinute ilegal. "Lebăda era ţinută ca o gâscă iar căprioara ca o capră. Până la clarificarea situaţiei, anumalele au rămas în curtea persoanei respective", a mai spus Marinescu.

În urma acţiunii au fost deschise dosare penale pe numele a 24 de persoane.

Un număr de 124.614 de arme letale, majoritatea de vânătoare, erau înregistrate, în martie, la persoane fizice autorizate din România, 107.511 dintre acestea fiind arme letale pentru vânătoare, 3.673 - arme letale pentru apărare şi pază, iar 9.227 - destinate tirului sportiv, potrivit MAI.

Informaţiile sunt precizate într-un răspuns semnat de ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ca urmare a unei interpelări formulate de deputatul Florin-Costin Pâslaru.

"Întrucât evidenţele Poliţiei Române referitoare la arme şi muniţii (Registrul Naţional al Armelor Integrat) sunt structurate numai pe numărul de arme deţinute de persoane fizice şi pe destinaţia lor, vă comunicăm faptul că, în luna martie 2014, figurează, la nivel naţional, un număr de 124.614 arme letale deţinute de persoane fizice autorizate, dintre care 3.673 arme letale cu destinaţia apărare şi pază, 9.227 arme letale destinate tirului sportiv, 4.203 arme letale înscrise în permisul de tip A, care conferă doar dreptul de deţinere şi 107.511 arme letale cu destinaţia vânătoare", se arată într-un răspunsul lui Oprea, adresat ministrului delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, ca urmare a interpelării formulate de Pâslaru.

Potrivit MAI, alte 96.840 de arme sunt neletale, cu destinaţia "autoapărare, tir sportiv sau colecţie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici