Patru asociaţii de magistraţi susţin că raportul MCV din anul 2019 trebuie refăcut. Aceştia au pledat şi pentru necesitatea SIIJ

  • Patru asociaţii de judecători şi procurori - AMR, AJADO, UNJR şi AMR – susţin că raportul MCV din 2029 trebuie refăcut
  • Potrivit acestora, raportul nu face referire la abuzurile din justiţie
  • În întâlnirile cu experţii Comisiei Europene, magistraţii au pledat şi pentru necesitatea SIIJ
450 afișări
Imaginea articolului Patru asociaţii de magistraţi susţin că raportul MCV din anul 2019 trebuie refăcut. Aceştia au pledat şi pentru necesitatea SIIJ

Patru asociaţii de magistraţi susţin că raportul MCV din anul 2019 trebuie refăcut

Magistraţii de la AMR, AJADO, UNJR şi AMR le-au spus experţilor internaţionali că rapoartele MCV nu au făcut referire la întregul sistem judiciar, ci doar la progresele înregistrate în ceea ce priveşte lupta anticorupţie.

AMR, AJADO, UNJR şi AMR susţin că raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare din anul 2019 trebuie refăcut pentru a reda o imagine corectă a justiţiei din România.

Poziţia a fost expusă în cadrul unei întâlniri cu experţii Comisiei Europene privind MCV.

Magistraţii le-au spus experţilor internaţionali că rapoartele privind justiţia din România conţin erori dar, mai grav, nu fac referire la abuzurile din justiţie care nu mai pot fi ignorate în aceste rapoarte.

Mai mult, cele patru asociaţii profesionale spun în că rapoartele MCV au avut în vedere progresele din justiţie raportat doar la lupta anticorupţie.

Astfel, potrivit magistraţilor, nu se face referire la întregul sistem judiciar din România şi sunt ignorate problemele instanţelor judecătoreşti.

Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a fost un alt subiect de discuţie. Asociaţia Procurorilor din România a susţinut importanţa existenţei acestei unităţi de parchet.

Discuţiile au avut loc şi în contextul în care Ministerul Justiţiei a publicat deja în transparenţă decizională desfiinţarea acestei secţii.

Judecătorul Dana Gîrbovan a subliniat faptul că este prima întâlnire din ultimii ani la care reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi au fost invitaţi să discute cu reprezentanţii MCV.

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Asociaţia Procurorilor din România (APR) şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) s-au întâlnit la Bucureşti, în 12 februarie 2020, cu experţii Comisiei Europene aflaţi în misiune în România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), pentru a le prezenta punctul de vedere argumentat al asociaţiilor profesionale ale magistraţilor cu privire la situaţia din justiţie, la modul în care a fost reflectată în rapoartele MCV.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici