Patru poliţişti sunt în greva foamei, Igaş le recomandă să renunţe. Discuţiile la MAI continuă vineri

Patru poliţişti au intrat în greva foamei, iar ministrul Traian Igaş le-a recomandat să renunţe la această formă de protest spunând, după întâlnirea de marţi cu sindicaliştii din sistem, că se va încerca găsirea soluţiilor pentru toate problemele.

1096 afișări
Imaginea articolului Patru poliţişti sunt în greva foamei, Igaş le recomandă să renunţe. Discuţiile la MAI continuă vineri

Patru poliţişti sunt în greva foamei, Igaş le recomandă să renunţe. Discuţiile la MAI continuă vineri (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Întâlnirea de la Ministerul Administraţiei şi Internelor s-a încheiat după aproximativ trei ore de discuţii între reprezentanţii sindicaliştilor şi cei ai ministerului.

După discuţii, ministrul Traian Igaş a declarat că o nouă întâlnire va avea loc vineri şi că se încearcă găsirea tuturor problemelor poliţiştilor, inclusiv ca numărul disponibilizaţilor să fie cât mai mic.

Totodată, Traian Igaş a susţinut că angajaţii care pleacă din sistem mai devreme de zece ani nu vor mai plăti şcolarizarea.

La rândul lor, sindicaliştii i-au cerut ministrului să-i solicite lui Emil Boc ca, din Fondul de rezervă al Guvernului pentru situaţii excepţionale, să se acorde o parte din bani astfel încât norma de hrană să fie redusă cu o sumă mai mică, ei motivând solicitarea prin faptul că România traversează o criză economică, iar MAI este într-o situaţie de excepţie.

Pe de altă parte, patru poliţişti au intrat în greva foamei, iar Traian Igaş le-a recomandat să înceteze această formă de protest, susţinând că vrea ca toate problemele să se rezolve pe cale amiabilă.

Traian Igaş a declarat, marţi, la începutul întâlnirii cu reprezentanţii sindicatelor, că se va încerca găsirea unor soluţii "în măsura în care se poate" la problemele semnate de poliţişti, ministrul subliind că din postura de membru în echipa exectivă lucrurile sunt mai dificile uneori.

La şedinţa de lucru de marţi după-amiază au participat şi şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, secretarii de stat Ioan Dascălu şi Marian Tutilescu, precum şi adjunctul şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, Lucian Guran.

Poliţiştii protestează de două zile la sediul MAI, ameninţând cu acţiuni ample şi cu faptul că fiecare angajat va face plângere penală împotriva ministrului Traian Igaş, pentru abuz în serviciu în cazul deciziei de reducere a normei de hrană.

Protestele au fost declanşate după ce norma de hrană a fost redusă, sindicaliştii susţinând că măsura este ilegală.

La protestul din Capitală de luni a fost prezent şi preşedintele Federaţiei Europene a Sindicatelor din Poliţie (EPU), Gerrit Van Der Kamp, care i-a asigurat de sprijinul tuturor sindicatelor europene din poliţie.

Disponibilizările din Ministerul Administraţiei şi Internelor vor începe în aproximativ 30 de zile, a anunţat, joia trecută, ministrul Traian Igaş, precizând că după studierea şi rectificarea organigramelor toate posturile vor fi scoase la concurs şi ulterior ocupate.

Igaş a amintit că bugetul pe anul 2011 obligă conducerea MAI să recurgă la restructurări, procesul fiind îngreunat de faptul că legea privind unele măsuri speciale necesare pentru încadrarea în bugetul aprobat al ministerului pe anul 2011 a fost respinsă în Parlament.

Ministrul a mai spus că până în 3 iunie speră să se încheie analiza organigramelor de personal şi ca acestea să fie îmbunătăţite, inclusiv să devină mai flexibile, mai comprimate şi să se reducă numărul de posturi din Aparatul central. Igaş a adăugat că la finalul acestui proces scopul este ca din cei aflaţi în misiune în stradă să nu dispară niciun post.

În ceea ce priveşte reducerea normei pentru hrană în luna iunie cu 550 de lei, ministrul a spus că diferenţa va fi redată poliţiştilor în trimestrul trei, asigurând că există prevederi bugetare în acest sens.

Ministrul a mai subliniat că, potrivit Notei-raport aprobate în 1 iunie, măsura acordării a 130 de lei din valoarea financiară a normei de hrană pentru lucrătorii MAI va fi aplicată numai în luna iunie, urmând ca din trimestrul III al anului în curs să se acorde diferenţa aferentă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici