Percheziţii domiciliare şi 15 persoane audiate pentru o fraudă cu marfă adusă din UE

Cincisprezece percheziţii domiciliare au loc în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Oradea şi Cluj, într-un dosar în care 15 persoane au fost aduse în Capitală pentru audieri în legătură cu achiziţionarea de mărfuri din UE, vândute în România fără plata taxelor, informează DIICOT.

70 afișări
Imaginea articolului Percheziţii domiciliare şi 15 persoane audiate pentru o fraudă cu marfă adusă din UE

Percheziţii domiciliare şi 15 persoane audiate pentru o fraudă cu marfă adusă din UE (Imagine: Liviu Maftei/Ahiva Mediafax Foto)

Cele 15 percheziţii domiciliare organizate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Bucureşti vizează activitatea grupării specializate în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor DIICOT, liderul grupării este Alberto Innocenti Degl, un cetăţean italian în vârstă de 44 de ani.

Membrii grupării achiziţionau mărfuri (legume - fructe) de pe piaţa intracomunitară, în special din Italia şi le comercializau în România, fără să plătească TVA aferent, prin intermediul unei fraude de tip "Carusel".

În aceast scop erau folosite societăţi comerciale tip "fantomă", ca intermediare între societatea exportatoare din Italia şi societatea beneficiară a importurilor din România.

Practic, mărfurile erau tranzacţionate între două societăţi comerciale membre ale aceluiaşi grup, însă nu în mod direct, ci parcurgând scriptic alte 2 - 3 societăţi. Aceste societăţi fantomă erau înfiinţate/preluate de către persoane special racolate în acest scop şi care acţionau la comanda liderilor grupării.

Societăţile erau folosite o scurtă perioadă de timp (2 - 3 luni ) pentru achiziţia de mărfuri, în scopul preluării sarcinii plăţii TVA, fiind apoi cesionate către persoane greu identificabile, de regulă cetăţeni străini, cu consecinţa eludării plăţii acestei taxe.

Prejudiciul estimat până în prezent depăşeşte suma de depăşeşte suma de 2 milioane de lei, urmare a sustragerii de la plata TVA către bugetul de stat.

La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Bucureşti au fost aduse 15 persoane pentru audieri.

Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri din cadrul BCCO Bucureşti şi cu sprijinul luptătorilor din cadrul BSIJ.

Suportul informativ a fost asigurat de către DGIPI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici