PERCHEZIŢII în Timişoara şi Sibiu, într-un dosar de evaziune de peste 34 milioane de lei. Fostul consilier judeţean Dumitru Domnariu, ridicat în dosar

Procurorii DIICOT fac, miercuri, 14 percheziţii în Timişoara şi Sibiu, fiind vizate 18 persoane suspectate de evaziune fiscală, prin care au produs un prejudiciu de peste 34 milioane de lei. Fostul consilier judeţean PDL din Sibiu Dumitru Domnariu, care are afaceri în domeniul vânzării de carburanţi, a fost ridicat de la locuinţa sa din Sibiu, miercuri, în urma percheziţiilor.

1681 afișări
Imaginea articolului PERCHEZIŢII în Timişoara şi Sibiu, într-un dosar de evaziune de peste 34 milioane de lei. Fostul consilier judeţean Dumitru Domnariu, ridicat în dosar

Percheziţii în Timişoara şi Sibiu, într-un dosar de evaziune fiscală de peste 34 milioane de lei

UPDATE 10:20 - Fostul consilier judeţean din Sibiu Dumitru Domnariu, ridicat în dosarul de evaziune fiscală

Fostul consilier judeţean PDL din Sibiu Dumitru Domnariu, care are afaceri în domeniul vânzării de carburanţi, a fost ridicat de la locuinţa sa din Sibiu, miercuri, în urma percheziţiilor făcute de procurorii DIICOT în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 34 de milioane de lei.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, Dumitru Domnariu, consilier judeţean PDL în mandatul 2008 - 2012, a fost ridicat de la locuinţa sa din Sibiu, iar printre cei care vor fi duşi la audieri la DIICOT Timişoara se află şi fostul cumnat al acestuia Adrian Nicoară, care este şi partenerul său de afaceri, precum şi alte şase persoane.

Conform aceloraşi surse, toţi cei ridicaţi în dosarul de evaziune fiscală instrumentat de DIICOT – Biroul Teritorial Timişoara au afaceri cu petrol sau sunt implicaţi în astfel de afaceri, printre ei fiind şi Pavel Ghişe, care deţine mai multe benzinării şi hoteluri în Sibiu.

În perioada în care a fost consilier judeţean, Dumitru Domnariu a încheiat prin firmele sale mai multe contracte cu instituţii aflate în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu, printre instituţiile cu care se afla în relaţie contractuală numărându-se SC Drumuri şi Poduri SA, astfel că ANI l-a găsit incompatibil.

În niciuna dintre declaraţiile de interese depuse din 2008, în calitate de consilier judeţean, Domnariu nu a menţionat că ar fi avut vreun contract cu statul.

Presa locală din Sibiu a scris, în repetate rânduri, că în perioada 2008-2010 SC Euroil, firmă deţinută de Dumitru Domnariu şi de Adrian Nicoară, a derulat contracte de cel puţin trei milioane de lei cu SC Apă Canal Sibiu, societate aflată în subordinea Consiliului Local Sibiu, căreia i-a furnizat, în 2008 şi 2009, carburanţi în valoare de 1,5 milioane de lei anual, şi cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, căruia i-a furnizat carburanţi de 73.000 de lei.

Dumitru Domnariu şi Adrian Nicoară au fost cercetaţi şi în dosarul fostului şef al ANAF Sorin Blejnar. 

Adrian Nicoară şi Dumitru Domnariu au fost reţinuţi în acest dosar în luna martie 2013, după ce ofiţerii Serviciului de Investigarea Fraudelor din Bucureşti i-au acuzat de evaziune fiscală, prejudiciul adus statului ridicându-se, conform anchetatorilor, la aproximativ cinci milioane de lei. Anchetatorii spuneau, la acea vreme, că Nicoară şi Domnariu, în calitate de administratori ai firmei Euroil, societate care avea ca obiect de activitate comerţul cu combustibil, ar fi înscris în actele contabile, dar şi în alte documente legale, cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism arată, într-un comunicat de presă, că procurorii DIICOT Timişoara şi poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara fac 14 percheziţii, între care cinci la Timişoara şi nouă la Sibiu, în cazul unui grup infracţional suspectat de evaziune fiscală.

Anchetatorii vizează 18 persoane, care vor fi duse la audieri în baza unor mandate de aducere, acestea fiind suspectate de constituire de grup organizat, evaziune fiscală, fals şi uz de fals, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit DIICOT, în perioada 2012 - 2014, reprezentanţii legali ai 11 societăţi comerciale au constituit un grup infracţional organizat, "în scopul de a genera facturi purtătoare de TVA deductibilă pentru produse energetice şi, implicit, cheltuieli care să diminueze masa impozabilă, sustrăgându-se astfel de la plata în întregime a obligaţiilor fiscale datorate, precum şi documente necesare creării unei provenienţe aparent licite a mărfurilor/serviciilor introduse în circuitul comercial de către societăţile în cauză".

Membrii grupului infracţional mai sunt suspectaţi că au falsificat documentele de însoţire sau de recepţie a produselor energetice şi că au făcut declaraţii false cu privire la responsabilitatea juridică pentru marfa livrată referitor la faptul că produsele energetice livrate au acciza plătită şi provin pe circuitul economic dintr-un depozit fiscal autorizat.

Sumele de bani rezultate din această activitate au fost transferate la mai multe societăţi comerciale naţionale şi internaţionale inactive, pentru a ascunde adevărata provenienţă.

Conform DIICOT, prejudiciul în acest caz a fost estimat la 34.044.503 lei.

Surse judiciare au declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că în acest caz ar fi implicat şi un fost consilier judeţean al PDL din judeţul Sibiu, care este anchetat în mai multe dosare, printre care şi cel al fostului şef al ANAF Sorin Blejnar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici