Video Percheziţii la firme care au vândut vin de masă obţinut din amestec de alcool, arome şi coloranţi. 17 persoane, audiate. Peste 3,6 tone de vin, găsite la percheziţii - VIDEO

Poliţiştii au făcut, joi dimineaţă, 32 de percheziţii la firme şi persoane suspectate de evaziune, după ce au vândut mari cantităţi de vin de masă, fără a înregistra operaţiunile comerciale în contabilitate, din cercetări rezultând şi că vinul era obţinut din amestec de alcool, arome şi coloranţi.

473 afișări

Un număr de 17 persoane au fost duse la audieri la Poliţia Prahova, în dosarul privind comercializarea de vin fabricat din alcool, arome şi coloranţi, anchetatorii ridicând, în urma percheziţiilor, peste 36.000 de litri de băutură ambalată ca vin de masă, dar şi instalaţii de producere a alcoolului.

Potrivit datelor furnizate de Poliţia Prahova, poliţiştii care au făcut, joi dimineaţă, 32 de percheziţii în şapte judeţe în dosarul privind comercializarea ilegală de băuturi fabricate din alcool, coloranţi şi arome, vândute ca vin de masă, au dus la audieri, la sediul Poliţiei Judeţene Prahova, un număr de 17 persoane, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În urma percheziţiilor au fost descoperite două instalaţii clandestine de producere a băuturilor alcoolice, care au fost sigilate, precum şi peste 3,6 tone de litri de "vin de masă", care au fost indisponibilizate şi retrase de la comercializare, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

De asemenea, poliţiştii au ridicat şi aproximativ 58.000 de lei şi 12.000 de euro, despre care există suspiciuni că ar proveni din săvârşirea de infracţiuni.

Percheziţiile au fost făcute în judeţele Argeş, Brăila, Buzău, Iaşi, Prahova, Teleorman şi Vrancea, 15 fiind la sediile unor societăţi comerciale şi 17 la locuinţele persoanelor suspectate de evaziune fiscală în domeniul producţiei şi comercializării de băuturi alcoolice.

"Din primele cercetări a rezultat că, în perioada 2014-2015, cei în cauză ar fi comercializat importante cantităţi de vin de masă, fără a înregistra în evidenţele contabile ale societăţilor administrate toate operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale", se arăta într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

În urma verificărilor a rezultat că reprezentanţii firmelor nu ar fi înregistrat documente de evidenţă contabilă pentru cantităţile de vin produse şi vândute, marfa fiind livrată pe bază de avize de însoţire care erau emise doar pentru a justifica provenienţa pe timpul transportului. Prejudiciul produs în acest fel a fost estimat la aproximativ 300.000 de lei.

"Avizele de însoţire ar fi fost distruse de cei în cauză, imediat după efectuarea transportului către clienţi, fiind emise facturi doar către o mică parte dintre aceştia şi la intervale de timp foarte mari (tot ca o justificare a provenienţei în cazul unor posibile controale)", preciza Poliţia Română.

Anchetatorii au mai stabilit că vinul nu ar fi fost obţinut în mod natural, ci prin diferite amestecuri de arome, coloranţi şi alcool, concentraţia alcoolică fiind mai mare de 9%.

"Vinurile au fost testate la mai multe laboratoare din ţară, în baza analizelor izotopice constatându-se că produsul nu este conform, în sensul că s-a constatat prezenţa etanolului provenit dintr-o altă sursă decât cea obţinută din fermentaţia naturală a mustului din struguri, iar concentraţia alcoolică este mai mare de 9%", potrivit sursei citate.

Dosarul în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală este instrumentat de Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Judeţeană Prahova, sub coordonarea Parchetului Tribunalului Prahova.

Percheziţiile au fost făcute de 80 de poliţişti, coordonaţi de Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Română, acţiunea fiind sprijinită de Direcţia Operaţiuni Speciale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici