"Performantă" în corupţie: Fostul primar din Caracal, Gheorhe Anghel, trimis în judecată pentru peste 1.000 de fapte de abuz în serviciu

Fostul primar din Caracal, jud. Olt, Gheorhe Anghel, a fost trimis în judecată alături de alte persoane, fiind acuzat că a constituit un grup infracţional care a obţinut sume de bani necuvenite din încasări. Edilul este bănuit de 1.000 de fapte de abuz, iar prejudiciul depăşeşte 5 milioane de lei.

1448 afișări
Imaginea articolului "Performantă" în corupţie: Fostul primar din Caracal, Gheorhe Anghel, trimis în judecată pentru peste 1.000 de fapte de abuz în serviciu

"Performantă" în corupţie: Fostul primar din Caracal, Gheorhe Anghel, trimis în judecată pentru peste 1.000 de fapte de abuz (Imagine: Shutterstock)

Procurorii DNA Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului (la data faptei) municipiului Caracal, judeţul Olt, Gheorhe Anghel, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (1.011 acte materiale), a Mariei Tudor, director executiv al Direcţiei Economice din cadrul Primăriei municipiului Caracal, la data faptelor, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (1.011 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (4 acte materiale), a Marianei Benghe, auditor în cadrul Compartimentului de Audit Public Intern din Primăria municipiului Caracal, la data faptelor, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (12 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (22 acte materiale) şi uz de fals în formă continuată (22 acte materiale).

În judecată au mai fost trimişi Elena Neculăiţă şi Natalia Olaru, consiliere la Compartimentul Buget - Contabilitate, Finanţe Publice din cadrul Direcţiei Economice a Primăriei Caracal, Mariana Coşoveanu şi Maria Guţă, casiere la casieria centrală din cadrul Direcţiei Economice a Primăriei Caracal, la data faptelor, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, Gabriel Buleteanu, funcţionar public, având funcţia de şef al Serviciului Juridic – Contencios din cadrul Primăriei Caracal, la data faptei, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, Mihaela Dumitrescu (fostă Duică), funcţionar public în cadrul Primăriei Caracal, Sandu Grigorie, George Pavel, Georgeta Cercel, Florea Popa, Vasile Văduva şi Daniela Stroe, toţi reprezentanţi ai unor companii, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Alexandru Ionescu, reprezentant al unei firme, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, Florinel Stroe, reprezentant al unei companii, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată; Paul Popa, reprezentant, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Procurorii DNA Craiova au dispus trimiterea în judecată şi a cinci firme, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada 2009 – 2012, la nivelul Primăriei Caracal şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat care a avut drept scop obţinerea, de către membrii săi şi persoane apropiate acestora, de sume de bani necuvenite, în principal direct din încasările instituţiei publice, în condiţii nelegale, prin folosirea de documente care nu atestau operaţiuni comerciale reale.

Prejudiciul cauzat bugetului Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Caracal este de 5.009.500 lei.

Din grupul infracţional organizat au făcut parte Gheorghe Anghel, primarul municipiului Caracal, şi Tudor Maria, directorul economic al instituţiei, care au deţinut şi calitatea de iniţiatori şi coordonatori ai grupului, precum şi funcţionari publici aflaţi în subordinea acestora şi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, care au acţionat coordonat pentru obţinerea de foloase ilicite.

”În concret, în perioada menţionată anterior, inculpaţii Anghel Gheorghe şi Tudor Maria au dispus eliberarea de sume de bani direct din casierie şi au semnat ordine de plată în favoarea mai multor societăţi comerciale, fără ca aceste plăţi să fie în vreun fel justificate de angajamente legale din care să rezulte obligaţii de plată în sarcina Primăriei mun. Caracal, fără să existe dovada efectivă a recepţionării bunurilor plătite şi folosirea acestora în interesul instituţiei, fără să rezulte necesitatea obiectivă a efectuării unor astfel de achiziţii şi fără ca aceste operaţiuni financiare să fie supuse controlului financiar preventiv.
La grupul infracţional organizat au aderat reprezentanţi de fapt/de drept ai societăţilor comerciale în numele cărora s-au emis pretinsele „documente justificative” şi alţi funcţionari publici din cadrul Primăriei mun. Caracal care au pus la dispoziţia angajaţilor din cadrul Direcţiei Economice şi casieriei centrale numeroase facturi fiscale şi chitanţe cu conţinut nereal, documente de evidenţă primară în care au fost consemnate de regulă prestări de servicii fictive în beneficiul instituţiei publice”
, arată DNA.

Practic, primarul a acţionat în mod concertat alături de ceilalţi inculpaţi pentru obţinerea de foloase patrimoniale/nepatrimoniale (sume de bani şi capital electoral) atât pentru sine cât şi pentru alţii (ceilalţi membrii ai grupării sau persoane apropiate acestuia), folosind în mod discreţionar bugetul local al Primăriei mun. Caracal ce provenea în special din veniturile încasate din impozite şi taxe locale, manipulate prin casieria centrală.

”De exemplu, a rezultat că inculpatul Anghel Gheorghe a folosit discreţionar bugetul local, în sensul că a organizat diverse „mese de protocol, fără respectarea prevederilor legale şi ale hotărârilor Consiliului Local al mun. Caracal şi a achiziţionat produse care nu erau necesare instituţiei publice sau servicii de presă destinate promovării unei imagini favorabile, încălcând flagrant obligaţiile stabilite de lege în sarcina sa ca ordonator principal de credite. În acest sens, a dat dispoziţii atât direct, dar mai ales indirect, prin intermediul directorului economic, să fie plătite sume de bani în special din numerarul casieriei dar şi prin ordine de plată (semnate de el şi inculpata Tudor Maria), din conturile de trezorerie ale instituţiei publice, fără respectarea prevederilor legale şi în baza unor înscrisuri care, în cea mai mare parte, nu atestau prestaţii reale făcute în beneficiul primăriei sau a municipiului Caracal”, arată DNA.

Pentru ca mecanismul infracţional elaborat alături de Tudor Maria să poată fi efectiv aplicat şi să nu fie sesizate organele fiscale sau penale competente, Anghel Gheorghe a suprimat mecanismele de control care aveau ca obiect tocmai verificarea regularităţii şi legalităţii acestor plăţi şi, implicit, folosirea eficientă a fondurilor publice care constituiau bugetul Primăriei mun. Caracal.

În acelaşi scop, cei doi au decis eliminarea etapelor obligatorii prevăzute de lege cu privire la utilizarea fondurilor publice şi, implicit, suprimarea înscrisurilor care ar fi trebuit să fie semnate de aceştia – dispoziţia de plată către casierie şi ordonanţarea de plată, tocmai pentru a suprima dovezile scrise care probau activitatea infracţională derulată în perioada 2009 – 2012.

În cauză, Consiliul Local Caracal s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 5.009.500 lei.

Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile, ce aparţin inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Recent, fostul primar al municipiului Caracal, Gheorghe Anghel, a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de devalizarea fostei echipe de fotbal din localitate, decizia Tribunalului Olt nefiind definitivă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici