Tehnologia, un sprijin de nădejde. Persoanele cu deficienţe de vedere vor putea merge fără însoţitor prin Iaşi

  • Persoanele cu deficienţe de vedere vor putea merge fără însoţitor în Municipiul Iaşi
  • Acestea vor fi ghidate de o aplicaţie gratuită care poate fi descărcată pe smartphone
  • Prima etapă a proiectui-pilot presupune montarea senzorilor
187 afișări
Imaginea articolului Tehnologia, un sprijin de nădejde. Persoanele cu deficienţe de vedere vor putea merge fără însoţitor prin Iaşi

Persoanele cu deficienţe de vedere vor putea merge fără însoţitor în Municipiul Iaşi. Sistemul se numeşte Step-Hear şi reprezintă un ghidaj audio complex pentru această categorie de persoane. Aplicaţia există deja în Bucureşti, Constanţa, Cluj, iar acum prima etapă a proiectului-pilot a fost finalizată şi în Iaşi.

Studiile arată că nouă din zece nevăzători nu ies din casă. Peste tot în lume este nevoie de mai multă atenţie şi de acţiuni concrete pentru integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi. În acest spirit, Step-Hear Romania a instalat o serie de senzori care vor permite accesul persoanelor cu deficienţe de vedere în Primăria Municipiul Iaşi. 

Marian Coman, preşedintele Step-Hear România spune că în acest moment este în analiză accesibilizarea spaţiilor publice, a traseelor pietonale, a semafoarelor, trecerile de pietoni , precum şi a transportului public din Iaşi.

„Având un telefon în mână, o persoană nevăzătoare, sau cele cu deficienţă de vedere, doar scot telefonul şi află cu acurateţe mai mică de un metru asupra unde se află în acel moment. Mai multe categorii de dispenser pe care noi le poziţionăm în nişte puncte strategice şi o aplicaţie care se descarcă gratis din internet, pe telefon, astfel încât când telefonul se conectează cu cel mai apropiat senzor de utilizator, utilizatorul va primi informaţii”, explică el.

În prima etapă a acestui proiect pilot au fost montaţi senzorii pentru accesul în Primăria Iaşi.

„Face parte dintr-un proiect de digitalizare a serviciilor publice pe care o autoritate publică trebuie să le pună la îndemâna tuturor cetăţenilor, în care şi persoanele cu deficienţe trebuie să fie integrate ca o persoană normală şi să-şi ducă activitatea cât de cât rezonabilă pe raza municipiului Iaşi”, a declarat Mihai Chirica, primarul din Iaşi.

În momentul în care telefonul se conectează cu senzorul cel mai apropiat, utilizatorul va primi un mesaj audio pre-înregistrat care îi va oferi informaţiile necesare. În plus, există opţiunea de a suna un număr de urgenţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici