Peste 15 tone de gunoi, strânse în Târgu Mureş în urma minivacanţei de 1 Mai

Peste 15 tone de gunoi s-au colectat la Târgu Mureş în urma minivacanţei de 1 Mai, cu 20 la sută mai mult decât într-o perioadă obişnuită, dar nu au fost date amenzi pentru depozitarea deşeurilor în locuri improprii.

67 afișări
Imaginea articolului Peste 15 tone de gunoi, strânse în Târgu Mureş în urma minivacanţei de 1 Mai

Peste 15 tone de gunoi, strânse în Târgu Mureş în urma minivacanţei de 1 Mai (Imagine: Luiza Puiu / Mediafax Foto)

Reprezentantul Administraţiei Domeniului Public din Târgu Mureş, Kagan Ildiko, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că în perioada minivacanţei de 1 Mai s-au strâns peste 15 tone de gunoi din municipiu, "puţin mai mult" decât într-o perioadă obişnuită.

Mureşenii au fost la picnic în zonele amenajate special de câţiva ani - la Platoul Corneşti şi Calea Sighişoarei, lângă pădure, unde sunt mese, grătare de fier şi chiar frigidere -, dar şi pe malul Mureşului, un alt loc tradiţional pentru ieşirea la iară verde.

"S-au strâns între 15 şi 17 tone de gunoi. E un pic mai mult decât într-o perioadă obişnuită, dar e normal, lumea a fost ieşită la picnic în toată această perioadă. N-au fost probleme mari, avem locuri amenajate, am pus şi containere unde sunt locurile de grătare", a arătat Kagan.

Reprezentanţii ADP au precizat că în această minivacanţă s-au strâns cu 20 la sută mai multe deşeuri decât într-o perioadă obişnuită.

Singurele amenzi au fost date, în perioada minivacanţei, de Poliţia Locală din Târgu Mureş. Astfel, instituţia a dat o amendă de 2.000 de lei şi două cuprinse între 100 şi 500 de lei, pentru foc în locuri nepermise, şi încă 12, tot între 100 şi 500 de lei, după altercaţii izbucnite în urma consumului de băuturi alcoolice.

Şeful Poliţiei Locale din Târgu Mureş, Valentin Bretfelean, a precizat că amenda cea mai mare a primit-o un mureşean care a făcut focul în perimetrul unei sonde de gaz şi a refuzat să se mute, până la urmă fiind imobilizat de poliţiştii locali şi dus la sediu, pentru legitimare.

"A făcut focul lângă pădure, de 1 Mai, în imediata apropiere a unei sonde de gaz, punând în pericol zona, şi a refuzat să schimbe locaţia - de la confluenţa Căii Sighişoarei cu cartierul Belvedere din Târgu Mureş. A refuzat legitimarea, motiv pentru care a fost imobilizat şi adus la sediu pentru legitimare. Până la urmă, a fost obligat să stingă focul şi şi-a mutat locaţia, primind o amendă, la Legea picnicului, de 2.000 de lei", a spus Bretfelean.

El a arătat că nu a fost cazul să sesizeze Poliţia Municipală, sancţiunea aplicată fiind contravenţională, şi că au mai existat cazuri de picnicuri în locuri neautorizate, precum malul Mureşului, dar acolo nu s-au dat amenzi, pentru că nu a fost nimeni deranjat.

Pe de altă parte, conducerea Gărzii de Mediu Mureş afirmă, într-un document transmis la solicitarea corespondentului MEDIAFAX, că în perioada amintită comisarii au patrulat, însoţiţi de jandarmi, în tot judeţul, "în scopul monitorizării respectării şi aplicării prevederilor Legii picnicului", însă nu au dat amenzi, ci doar avertismente verbale.

"Acţiunile au vizat atât zonele cu activităţi de picnic special amenajate, cât şi zonele cu potenţial turistic şi cele de afluenţă publică consacrate de pe raza judeţului - defileul Mureşului Superior, cu pâraiele afluente acestuia, Valea Gurghiului, amenajările piscicole, malurile râurilor, marginile pădurilor. Cu ocazia controalelor efectuate în această perioadă, s-au aplicat doar avertismente verbale. În locurile special amenajate şi dotate cu containere pentru colectarea deşeurilor, cetăţenii s-au conformat, în mare măsură, şi au depozitat deşeurile în containerele special amenajate", se arată în documentul Gărzii de Mediu Mureş, semnat de şeful instituţiei, comisarul-şef Lucian Branea.

Potrivit sursei citate, o serie de autorităţi publice locale din Mureş nu şi-au desemnat sau amenajat spaţii speciale pentru activităţi de picnic şi li s-a cerut "ca măsură imediată" să facă acest lucru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici