Peste 200 de lucrători portuari au protestat în faţa Ministerului Transporturilor

Peste 200 de lucrători portuari au protestat miercuri, în faţa Ministerului Transporturilor, solicitând schimbarea conducerii Administraţiei Portului Constanţa, care spun, ei, ar fi comis mai multe abateri.

73 afișări
Imaginea articolului Peste 200 de lucrători portuari au protestat în faţa Ministerului Transporturilor

Peste 200 de lucrători portuari au protestat în faţa Ministerului Transporturilor (Imagine: Cristian Andreescu/Mediafax Foto)

Oamenii au venit la Bucureşti cu mai multe autocare şi au purtat tricouri inscripţionate cu mesajul "SOS Portul Constanţa".

Aceştia au adus cu ei vuvuzele, fluiere şi pancarte, pe care au scris: "Portul vechi pentru operare şi nu pentru relaxare", "Nu majorării tarifelor", "Nu conducerii executive, nu abuzurilor şi incompetenţei".

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat pentru MEDIAFAX că protestatarii au două revendicări. Prima se referă la schimbarea actualei conduceri a administraţiei porturilor, în condiţiile în care, potrivit liderului sindical, reprezentanţii corpului de control al Ministerului Transporturilor ar fi identificat mai multe abateri comise de aceasta. A doua solicitare a protestatarilor a fost de excludere a Fondului Proprietatea care deţine 20% din acţiunile administraţiei porturilor.

"Conform hotărârii Curţii Constituţionale, entităţi private nu au dreptul să deţină participaţii în autorităţi. În momentul în care a fost sesizat Avocatul Poporului acesta a sesizat la rândul său Curtea Constituţională, iar Consiliul Local al Primăriei Constanţa, care deţinea acţiuni, le-a cedat înapoi la Ministerul Transporturilor. Acum aceeaşi teză ar trebui să se aplice şi la Fondul Proprietatea care deţine 20% din acţiuni", a spus Dumitru Costin.

O delegaţie din partea protestatarilor a intrat în sediul Ministerului Transporturilor pentru a discuta în legătură cu situaţia legată de verificările interne, reprezentanţii instituţiei spunându-le că ancheta este încă în desfăşurare.

La sfârşitul lunii martie, lucrătorii portuari au mai protestat în faţa Ministerului Transporturilor. La acel moment, peste 500 de persoane au fost prezente la acţiune.

În luna mai a anului trecut, angajaţi din Portul Constanţa au protestat în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime, opunându-se ca municipalitatea să primească un nou pachet de acţiuni în port.

La începutul lunii octombrie, Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională trecerea de acţiuni ale Administraţiei Porturilor Maritime la Consiliul Local Constanţa, cele 20 la sută din acţiuni deţinute de autorităţile locale fiind pierdute.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a dorit ca municipalitatea să aibă o treime din acţiunile de la Portul Constanţa. Până în toamna lui 2014, Ministerul Transporturilor era acţionar majoritar la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, cu 60 la sută, iar Fondul Proprietatea şi Primăria Constanţa deţineau fiecare câte 20 la sută din capital.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici