Peste 400 de elevi, în pelerinaj la cele 12 monumente dedicate Revoluţiei, la Timişoara

Peste 400 de elevi de la 14 şcoli din Timişoara, majoritatea premianţi, participă, miercuri, la un pelerinaj la cele 12 monumente din oraş dedicate Revoluţiei din Decembrie 1989, ei depunând coroane de flori şi aprinzând candele.

50 afișări
Imaginea articolului Peste 400 de elevi, în pelerinaj la cele 12 monumente dedicate Revoluţiei, la Timişoara

Peste 400 de elevi, în pelerinaj la cele 12 monumente dedicate Revoluţiei, la Timişoara (Imagine: Sebastian Tataru/ Mediafax Foto)

Elevii s-au adunat, miercuri dimineaţă, la sediul Primăriei Timişoara, apoi s-au împărţit în grupuri şi au pornit în pelerinaj la monumentele dedicate Revoluţiei din Decembrie 1989, unde au depus coroane de flori şi au aprins candele.

"Sunt peste 400 de elevi din 14 şcoli din Timişoara, sunt elevi premianţi care s-au dus în pelerinaj la cele 12 monumente pe care le avem în Timişoara. Acolo depun coroane de flori din partea Consiliului Local Timişoara şi a asociaţiilor de revoluţionari din municipiu. Alături de elevi se vor afla şi 40 de persoane, membre ale Memorialului Revoluţiei", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Traian Orban, preşedintele Memorialului Revoluţiei.

Cele 12 monumente se află în puncte-cheie ale Timişoarei, unde s-au desfăşurat lupte de stradă şi unde au murit oameni în timpul evenimentelor din Decembrie 1989.

Evenimentele dedicate Revoluţiei din Decembrie 1989 continuă la Timişoara, miercuri fiind programată şi o şedinţă festivă la Consiliul Judeţean Timiş, la care sunt invitaţi să participe mai mulţi revoluţionari.

Joi, urmaşi ai eroilor Revoluţiei de la Timişoara vor porni într-un pelerinaj la Bucureşti, unde vor depune, vineri, coroane de flori în Piaţa Universităţii, la mai multe monumente, dar şi la Popeşti-Leordeni, acolo unde au fost incineraţi mai mulţi revoluţionari în timpul evenimentelor din Decembrie 1989, iar cenuşa lor a fost aruncată într-un canal.

Vineri, la Timişoara este zi de doliu, iar la ora 12.00 în zona centrală a municipiului vor suna sirenele pentru a marca momentul în care Timişoara, în urmă cu 24 de ani, a devenit primul oraş liber de comunism din România.

Sâmbătă, participanţii la pelerinajul de la Bucureşti se vor opri şi la Slatina, pentru a depune coroane de flori în memoria eroilor Revoluţiei.

La Timişoara, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei "Memorialul Revoluţiei" au murit aproximativ o sută de persoane. Conform acestora, au fost 73 de morţi şi 296 de răniţi în perioada 16-22 decembrie 1989, iar după 22 decembrie, 20 de morţi şi 77 răniţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici