Peste 500 de pacienţi, pe liste de aşteptare pentru operaţii la Institutul "C.C. Iliescu" în noiembrie-decembrie

Peste 500 de pacienţi sunt pe listele de aşteptare la Institutul "C.C. Iliescu" pentru operaţii în noiembrie şi decembrie, în condiţiile în care unitatea se confruntă cu o situaţie foarte gravă, întrucât în noiembrie sunt asigurate doar fondurile de salarii, iar bugetul pe decembrie este de 87 de lei.

226 afișări
Imaginea articolului Peste 500 de pacienţi, pe liste de aşteptare pentru operaţii la Institutul "C.C. Iliescu" în noiembrie-decembrie

Peste 500 de pacienţi, pe liste de aşteptare pentru operaţii la "C.C. Iliescu" în noiembrie-decembrie (Imagine: Shutterstock)

Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" din Capitală, Şerban Bubenek, a declarat miercuri că spitalul are înscrişi pe listele de aşteptare peste 500 de pacienţi pentru lunile noiembrie şi decembrie, dintre care 300 pentru intervenţii chirurgicale cardiace şi peste 150 pentru proceduri intervenţionale cardiologice.

El a precizat că Institutul "C.C. Iliescu" asigură 50 la sută din totalul operaţiilor pe inimă din România şi peste 75 la sută din totalul urgenţelor de chirurgie cardiovasculară.

"Pentru lunile noiembrie şi decembrie avem o listă de aşteptare pentru operaţii cardiace de 300 de pacienţi şi alţi peste 150 pentru proceduri intervenţionale cardiologice, cum ar fi montare de stent", a spus managerul Institutului "C.C. Iliescu".

Şerban Bubenek a spus că anual la camerele de gardă ale spitalului se prezintă peste 50.000 de pacienţi, dintre care 14.000 sunt internaţi, restul fiind trataţi în sistemul de spitalizare de zi şi ambulator.

"Nu am avut nicio datorie după 2005. În 2010, ca să nu refuzăm pacienţii de la operaţiile care le-au salvat viaţa, am cheltuit tot fondul de dezvoltare pe care îl adunasem, în valoare de un milion de euro. Repet, aceşti bani i-am cheltuit ca să ne îngrijim bolnavii. Niciodată Casa de Asigurări de Sănătate nu ne-a returnat aceşti bani", a precizat Şerban Bubenek.

El a mai spus că în prezent institutul se confruntă cu o situaţie foarte gravă, întrucât pentru luna noiembrie nu le sunt asigurate decât fondurile de salarii, iar bugetul pe decembrie este de 87 de lei.

Managerul Institutului "C.C. Iliescu" a mai spus că unitatea sanitară mai poate asigura asistenţa medicală de specialitate în cardiologie, chirurgie cardiovasculară şi anestezie terapie intensivă încă cel mult şapte zile, astfel că de luni activitatea va fi oprită.

"Această situaţie se datorează faptului că în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu sunt prevăzute niciun fel de sume în bugetul lunilor noiembrie şi decembrie 2011 pentru achiziţionarea de medicamente, materiale sanitare şi consumabile uzuale, reactivi, utilităţi. Spre exemplu, pentru luna noiembrie 2011 sunt prevăzute doar fonduri care acoperă cheltuielile cu salariile, iar pentru luna decembrie 2011 bugetul total aprobat al institutiei este de 87 de lei", a precizat managerul Institutului "C.C. Iliescu".

Potrivit lui Bubenek, deşi de la semnarea "cu mare întârziere", în 30 iunie, a contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a semnalat în repetate rânduri necesitatea suplimentării fondurilor pentru spitale, rezultatul a fost doar "schimbarea regulilor în timpul jocului", adică modificarea de două ori în cinci luni a practicilor de codificare, adică aşa cunoscuta plată pe caz rezolvat.

"În loc să fie ameliorată finanţarea pe baze reale şi obiective, au fost modificate de două ori în cinci luni practicile de codificare. Menţionăm că aceleaşi date obiective din care reiese faptul că instituţia noastră acoperă cea mai mare parte a urgenţelor medico-chirurgicale în domeniul cardiovascular la nivel naţional au stat la baza deciziei prompte şi justificate a Ministerului Sănătăţii de a suplimenta recent fondurile programelor naţionale de sănătate, destinate achiziţionarii doar de materiale sanitare specifice, rezolvând astfel problema care ţinea de MS", a precizat Şerban Bubenek.

Medicul este convins că situaţia din Institutul "C.C. Iliescu" nu este singulară.

"Suntem convinşi că situaţia din Institutul «C.C. Iliescu» nu este singulară, întrucât, dacă ar fi aşa, ar fi grav, deoarece s-ar pune problema finanţării preferenţiale pe criterii netransparente. Angajaţii institutului solicită rezolvarea cu maximă prioritate a acestei probleme de interes naţional", a mai spus Şerban Bubenek.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici