Peste 60.000 de angajaţi din educaţie din judeţele din Transilvania au intrat în grevă

Peste 60.000 de angajaţi din sistemul de educaţie din judeţele din Transilvania au intrat luni în grevă generală, însă reprezentanţii inspectoratelor şcolare susţin că desfăşurarea probei C a examenului de bacalaureat nu va fi afectată.

74 afișări
Imaginea articolului Peste 60.000  de angajaţi din educaţie din judeţele din Transilvania au intrat în grevă

Peste 60.000 de angajaţi din educaţie din judeţele din Transilvania au intrat în grevă

În Alba, peste 60 la sută dintre cadrele didactice - aproximativ 2.500 de persoane - au semnat pentru greva generală, dar unii dintre dascăli s-au retras de la protest, sindicaliştii afirmând că unii directorii de şcoli au făcut presiuni asupra profesorilor.

Potrivit sursei citate, în Alba proba de luni a bacalaureatului se va desfăşura normal şi nu va fi afectată de protest, deoarece dascălii care au aderat la grevă au fost înlocuiţi din comisii de Inspectoratul Şcolar.

Potrivit liderului Sindicatului din Învăţământ Alba, Ioan Stanca, sindicatul analizează posibilitatea unei acţiuni în instanţă, bazată pe faptul că au fost încălcate drepturile sindicaliştilor la grevă, ei fiind înlocuiţi pentru că şi-au exprimat susţinerea pentru protest.

Grevă generală va fi şi în aproape toate grădiniţele din Alba, cu excepţia celor din zonele Teiuş şi Ocna Mureş.

În Arad, Sindicatul Democratic din Învăţământ a anunţat că la greva generală vor participa angajaţi din 70 la sută din şcoli, respectiv peste 5.000 de persoane.

Cu toate acestea, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean afirmă că personalul necesar organizării probelor din cadrul bacalaureatului este asigurat sută la sută, examenele urmând să se desfăşoare în toate cele 41 de centre de testare din judeţ.

Peste 400 de cadre didactice sunt implicate în organizarea probelor, la care vor fi testaţi 4.700 de elevi.

În Bistriţa-Năsăud, peste 85 la sută dintre membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), adică peste 3.000 de persoane, au intrat în grevă.

Totuşi, potrivit ISJ, bacalaureatul se va desfăşura în toate cele 25 de centre din judeţ, membrii comisiilor care au anunţat că fac grevă fiind înlocuiţi.

La proba C a examenului de bacalaureat sunt înscrişi 3.200 de elevi din Bistriţa-Năsăud.

În judeţul Bihor, peste 76 la sută din cadrele didactice din învăţământul preuniversitar au intrat în grevă, protestul desfăşurându-se în 165 din cele 213 unităţi şcolare din judeţ.

Şeful ISJ Bihor, Dorel Luca, afirmă că desfăşurarea examenului de bacalaureat nu va fi afectată, întrucât profesorii asistenţi sau evaluatori care decid să nu participe la examen vor fi înlocuiţi în comisii. El spunea că, până vineri, doar două persoane - lideri sindicali - care fac parte din aceste comisii au anunţat că nu vor participa la Bac.

În plus, 70 la sută din cadrele didactice de la Universitatea din Oradea intră în grevă şi nu vor participa la examene, deşi luni începe sesiunea.

De asemenea, studenţii orădeni au anunţat că luni vor fi în grevă în semn de susţinere.

În Braşov, mai mult de jumătate dintre profesorii afiliaţi Federaţiei Educaţiei Naţionale şi Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar "Diaconul Coresi" au intrat în grevă generală. Astfel, peste 60 la sută din cei peste 8.200 de membri ai SIP sunt în grevă.

În toate cele 45 de licee din judeţul Braşov, unde 5.585 de elevi ar trebui să dea proba C de la bacalaureat, examenul va decurge normal deoarece examinatorii care sunt în grevă au fost înlocuiţi.

Şi o parte dintre profesorii braşoveni afiliaţi Federaţiei Educaţiei Naţionale au intrat luni în grevă generală.

De asemenea, marţi, de la ora 14.00, profesorii braşoveni sunt aşteptaţi la un "marş al tăcerii" din Piaţa Sfatului - Strada Mureşenilor - Prefectura Braşov - Strada Castanilor şi Livada Poştei.

La rândul său, Daniel Şerb, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Braşov, a spus că elevii, mai ales cei din clasa a XII-a, vor organiza marţi un flash mob, dacă nu vor putea da bacalaureatul din cauza grevei profesorilor.

În judeţul Cluj, au intrat în grevă generală circa 3.500 de membri ai Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean (SLIPC) şi alţi 1.100 ai Sindicatului "Spiru Haret".

SLIPC are circa 6.000 de membri, din care 60 la sută au aderat la greva generală, dar în 12 unităţi de învăţământ nu este grevă.

Din cele 26 de unităţi de învăţământ din zona Turda, în 15 este grevă generală.

Reprezentanţii ISJ Cluj susţin că examenul de Bacalaureat nu va fi afectat de greva generală, precizând că proba de competenţe lingvistice se va desfăşura normal în toate cele 60 de centre. Inspectoratul a înlocuit aproape 150 de profesori, în 25 de centre de examen.

În Covasna, 72 la sută din profesori sunt în grevă, dar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean susţin că examenul de bacalaureat se va desfăşura în toate cele 19 de centre, întrucât există rezerve pentru a înlocui profesorii care s-au înscris pentru Bacalaureat şi acum fac grevă. Astfel, peste 3.000 de angajaţi din educaţie sunt în grevă.

În judeţul Covasna, sunt 2.121 de candidaţi la bacalaureat.

În Harghita, peste 4.300 de cadre didactice de la 144 de unităţi de învăţământ au intrat în grevă.

Astfel, de la FSLI sunt în grevă aproximativ 2.800 de profesori şi cadre didactice auxiliare de la 94 de unităţi de învăţământ din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Cristuru Secuiesc, Vlăhiţa şi din Tuşnad, 980 de dascăli de la 34 de unităţi de învăţământ din zona Ciuc, iar de la "Spiru Haret" intră în grevă toţi cei 107 sindicalişti de la două unităţi de învăţământ.

De la Federaţia Educaţiei Naţionale Harghita, sunt în grevă doar jumătate dintre sindicalişti, adică 500 de profesori de la 14 unităţi de învăţământ.

Reprezentanţii ISJ Harghita afirmă că proba C a bacalaureatului va fi susţinută în toate liceele, fie cu profesorii angajaţi, fie cu suplinitori. Astfel, din totalul de 37 de centre de examinare din judeţ, la 14 licee profesorii de specialitate angajaţi au refuzat să examineze elevii, iar proba va fi susţinută cu suplinitori numiţi de ISJ. Acestea sunt Colegiul Naţional "Octavian Goga", Liceul Teoretic "Marton Aron", Liceul Teologic Romano-Catolic "Segito Maria", Liceul "Kos Karoly", Liceul "Kajoni Janos", Liceul de Artă "Nagy Istvan" din Miercurea Ciuc, grupurile şcolare din Ditrău şi Joseni, Grupul Şcolar de Construcţii de Maşini şi Liceul "Salamon Erno" din Gheorgheni, liceul din Bălan, precum şi grupurile şcolare din Sânmartin, Corund şi Corbu.

În Hunedoara, peste 70 la sută dintre cele 6.500 de cadre didactice membre de sindicat au intrat în grevă.

Pe de altă parte, şeful ISJ Hunedoara, Alexandru Lăutaru, afirmă că se aştepta ca un număr mare de dascăli să ţină ore. El spune că bacalaureatul se va desfăşura normal în 34 dintre cele 35 de centre stabilite iniţial. În centrul de la Mănăstirea Prislop, doar zece eleve trebuiau să susţină proba, ele urmând să fie duse cu un microbuz şcolar la Liceul Teoretic "I.C. Brătianu" din Haţeg, cel mai apropiat centru de examinare, deşi măicuţele care predau acolo puteau face parte din comisia de examinare.

Peste 4.800 de absolvenţi de liceu din acest an din judeţul Hunedoara s-au înscris pentru a susţine bacalaureatul, la care se aduagă peste o sută din anii anteriori.

În Mureş, aproximativ 80 la sută din cei 2.500 de sindicalişti de la FSLI au intrat în grevă. Ei participă însă în comisiile de bacalaureat, în timp ce şcolile generale din Acăţari, Fântânele, Liceul "Domokos Kazmer" din Sovata, Grădiniţa 1 din Reghin nu fac grevă, fiind vorba în total de circa o sută de persoane.

De la "Spiru Haret", peste 50 la sută dintre cei peste 6.000 de membri sunt în grevă.

ISJ Mureş a dat asigurări că examenul de bacalaureat se va desfăşura normal în tot judeţul.

În Satu Mare, aproximativ 75 la sută din 6.500 de cadre didactice şi personal auxiliar din învăţământ au intrat în grevă, dar bacalaureatul nu va fi afectat, deoarece au fost selectaţi profesori dintre cei care s-au declarat împotriva grevei.

În judeţ sunt centre de examen în 26 de licee, iar sindicaliştii spun că acolo unde toţi profesorii sunt în grevă vor fi aduse comisii din exterior, formate din profesori de la gimnaziu, pensionari sau aflaţi în concediu medical. "Subversiv, peste noapte, s-a anunţat că participarea la examenele de Bacalaureat se plăteşte, deşi până acum s-a spus că nu sunt bani pentru acest lucru", a declarat liderul SIP Satu Mare, Ioan Drăgan.

Adjunctul şefului ISJ Mihai Fodor a afirmat că dascălii au fost convinşi cu o "vorbă bună" să participe la examen, fără presiuni, fiind nevoie de 156 de profesori evaluatori şi de 359 de profesori supraveghetori.

În Sibiu, aproximativ 50 la sută dintre membrii Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP), adică peste 3.700 de persoane, au intrat în grevă.

Potrivit reprezentanţilor SIP Sibiu, desfăşurarea probei de bacalaureat este pusă sub semnul întrebării în zece dintre cele 33 de centre.

"Proba a fost amânată pentru luni la ora 12.00, în loc de ora 08.00 şi până la prânz multe lucruri se pot schimba. Deşi avem confirmarea că în zece centre de Bacalaureat vor fi probleme la desfăşorarea probei, până la ora prânzului s-ar putea ca lucrurile să se schimbe şi proba să se desfăşoare normal, având în vedere că colegii noştri trebuie oricum să fie în şcoală pe durata grevei", a declarat Iulia Dănilă, director de comunicare SIP Sibiu.

De asemenea, sunt în grevă 59 la sută dintre cei 825 de membri FSLI.

Şeful ISJ Sibiu, Constantin Gorun, susţine că în toate cele 33 de centre de bacalaureat proba se va desfăşura fără probleme.

"Nu ştiu ce date au cei de la sindicat, însă pot să vă spun că proba se va desfăşura în toate centrele din judeţul Sibiu, fără probleme. De dimineaţă se vor descărca subiectele de pe internet, iar la prânz va debuta proba", a spus Gorun.

În Sălaj, peste 3.000 de dascăli au intrat în grevă.

Şeful ISJ Sălaj, Ioan Abrudan, a precizat că examenul de bacalaureat va fi susţinut în toate cele 22 de centre de examinare din judeţ, profesorii grevişti din comisii urmând să fie înlocuiţi.

În Timiş, conducerea Inspectoratului Şcolar a anunţat că elevii de clasa a XII-a vor susţine luni examenul de bacalaureat în toate cele 59 de centre.

Preşedintele Sindicatului "Spiru Haret" - filiala Timiş, Virgil Popescu, a spus că ISJ a făcut presiuni asupra profesorilor pentru a nu fi de acord cu greva, dar mulţi participă, totuşi, la protest. În acest judeţ, aproximativ 9.000 de profesori sunt în grevă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici