Peste 70 de delfini, găsiţi morţi în acest an pe plajele româneşti de la Marea Neagră

Peste 70 de delfini din toate cele trei specii care populează Marea Neagră au fost găsiţi morţi, în acest an, pe plajele româneşti, au anunţat reprezentanţii Societăţii de Explorări Oceanografice şi Protecţie a Mediului Marin "Oceanic Club" din Constanţa.

31 afișări
Imaginea articolului Peste 70 de delfini, găsiţi morţi în acest an pe plajele româneşti de la Marea Neagră

Peste 70 de delfini, găsiţi morţi în acest an pe plajele româneşti de la Marea Neagră (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor societăţii, în perioada 1 ianuarie - 25 noiembrie pe plajele dintre Sulina şi Vama Veche au fost găsiţi 72 de delfini, doar un singur mamifer, aparţinând speciei "Delphinus delphis", fiind descoperit în viaţă şi salvat de echipa Oceanic Club.

Dintre celelalte 71 de exemplare, 54 au murit după ce s-au prins în plase de pescuit şi s-au înecat, alte opt au murit ca urmare a unor infecţii cu diverse tulpini virale sau cu bacterii, cinci delfini au decedat după ce au fost loviţi de ambarcaţiuni rapide, iar trei mamifere au murit în urma unor afecţiuni produse de şocuri ale unor unde extrem de puternice. Pentru un exemplar nu s-a putut determina cauza morţii din cauza procesului de descompunere.

Conform unei statistici întocmite de către membrii Oceanic Club, cele mai multe cazuri de deces s-au înregistrat în intervalele 15 aprilie - 10 iunie şi 28 iulie - 4 septembrie.

"Anul 2010 se înscrie într-o medie a ultimilor trei ani în care echipa Oceanic Club a efectuat observaţii şi misiuni de intervenţie permanente de-a lungul regiunii costiere româneşti. În 2009 am înregistrat 106 exemplare eşuate, iar în 2008 au fost 45 de exemplare", spun reprezentanţii Oceanic Club.

Costurile pentru acţiunile de monitorizare şi intervenţie în cadrul acestui program s-au ridicat anul acesta la suma de 11.236 de lei, bani asiguraţi prin intermediul unor sponsori, donaţii în urnele amplasate în magazinele din Constanţa şi prin contribuţii directe din partea membrilor Oceanic Club.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici