Peste 70% dintre şoferii de autoturisme poartă centura de siguranţă. Cu cât a scăzut numărul deceselor în accidente

Peste 70 la sută dintre şoferii de autoturisme poartă întotdeauna centura de siguranţă, în timp ce 2,2 la sută susţin că nu fac asta niciodată, potrivit unei cercetări efectuate la nivel naţional în rândul participanţilor la trafic, ale cărei rezultate au fost date publicităţii joi de IGPR.

250 afișări
Imaginea articolului Peste 70% dintre şoferii de autoturisme poartă centura de siguranţă. Cu cât a scăzut numărul deceselor în accidente

Peste 70% dintre şoferii de autoturisme poartă centura de siguranţă. Cu cât a scăzut numărul deceselor în accidente (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit cercetării, în primul semestru al acestui an, mortalitatea rutieră a scăzut cu 8,25 la sută comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Aproximativ 71,2 la sută dintre şoferii de autoturisme participanţi la această cercetare au afirmat că poartă întotdeauna centura de siguranţă, iar 15,2 la sută au declarat că poartă centura de siguranţă "deseori" în timpul conducerii vehiculului, iar 11,5 la sută, doar uneori. Un procent de 2,2 dintre cei chestionaţi au declarat că nu poartă niciodată centura de siguranţă în timpul deplasărilor.

Dintre şoferii de autoturisme care nu poartă niciodată centura de siguranţă, 35,3 la sută realizează drumuri mai lungi de 100 de kilometri zilnic.

Cei care transportă copii sub trei ani în autoturism obişnuiesc, în procent de 68,2, să plaseze un scaun special pe bancheta din spate.

Procentul celor care au fost amendaţi şi sancţionaţi pentru neutilizarea centurii de siguranţă este de 33,4 din totalul celor chestionaţi.

"Siguranţa rutieră este o problemă importantă a societăţii contemporane, context în care reducerea victimizării populaţiei prin accidente de circulaţie constituie un obiectiv major pentru Poliţia Rutieră, care şi-a propus adoptarea şi implementarea unui program de acţiune, axându-se pe doi piloni importanţi, respectiv activităţi preventiv-educative şi acţiuni de impunere a legii", a declarat comisarul şef Costin Tătuc, director adjunct la Direcţia Rutieră din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

În cazul şoferilor de microbuz sau autobuz care au răspuns întrebărilor Poliţiei Rutiere, 59,1 la sută au precizat că poartă întotdeauna centura de siguranţă în timpul conducerii vehiculului, 18,1 la sută deseori, în timp ce 7,2 la sută dintre cei chestionaţi nu o poartă niciodată.

În rândul şoferilor de camion sau de autoutilitară chestionaţi, 3,4 la sută nu poartă niciodată centura de siguranţă.

Majoritatea conducătorilor de motocicletă sau de scuter obişnuiesc să poarte casca de protecţie în timpul deplasărilor, doar 1,4 la sută afirmând că nu fac asta niciodată.

Studiul a fost realizat în perioada 4 - 25 aprilie, în colaborare cu Profiles Internaţional. Chestionarul a cuprins 41 de întrebări şi a fost aplicat unui număr de 4.346 de persoane.

Direcţia Rutieră din IGPR va efectua, de joi până sâmbătă, la nivel naţional, o acţiune de verificare în trafic a portului centurii de siguranţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici