Peste o sută de hectare de pădure ard în judeţul Harghita

Peste o sută de hectare de pădure ard în judeţul Harghita, la ora transmiterii acestei ştiri sute de oameni acţionând pentru localizarea, ţinerea sub control şi lichidarea focarelor.

245 afișări
Imaginea articolului Peste o sută de hectare de pădure ard în judeţul Harghita

Peste o sută de hectare de pădure ard în judeţul Harghita (Imagine: Costi Tudor/Mediafax Foto)

Potrivit pompierilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, în judeţ sunt active cinci focare, în diferite zone, unele dintre ele stinse, care s-au reaprins din cauza vântului, altele la care se intervine de aproximativ două săptămâni şi unele care abia au izbucnit.

În zona Vlăhiţa - Căpâlniţa ard aproximativ 50 de hectare de pădure, peste o sută de pompieri militari şi voluntari de la Detaşamentul Odorheiu Secuiesc, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă (svsu) ale comunelor Căpâlniţa şi Vlăhiţa, un pluton de vânători de munte şi localnici încercând să stingă focarele de pe pe suprafaţa incendiată. În zona respectivă, focul a izbucnit în urmă cu aproximativ două săptămâni, iar după ce unele focare sunt stinse acestea se reaprind. Potrivit autorităţilor locale, în cursul nopţii de miercuri spre joi, oamenii vor rămâne în zonă pentru ca focarele active să nu se extindă.

La Sânsimion ard aproximativ zece hectare din fondul forestier al composesoratului Cetăţuia. Incendiul, care a izbucnit săptămâna trecută, fusese considerat lichidat în urmă cu două zile, însă vântul a reaprins, miercuri, focarele ascunse, precum şi o porţiune de pădure, la cest incendiu intervenind 11 pompieri militari, 11 pompieri voluntari şi zece localnici.

Peste 20 de hectare s-au reaprins şi în zona Subcetate - Mortonca, spre vârful Bătrâna, aproximativ 40 de persoane luptându-se cu flăcările pe un teren extrem de accidentat, la aproape o mie de metri altitudine.

În comuna Sântimbru, la limita cu judeţul Covasna, 20 de pompieri voluntari şi localnici, împreună cu zece pompieri de la ISU Covasna încearcă să stingă flăcările care au cuprins cinci hectare de pădure.

În zona peşterei Sugău, flăcările au înaintat pe două hectare de pădure tânără dintr-o plantaţie şi au mistuit vegetaţia uscată pe o suprafaţă de 15 hectare, în perimetrul afectat intervenind pompierii de la svsu Suseni.

Potrivit autorităţilor locale, intervenţiile pentru stingerea incendiilor sunt dificile, fiind îngreunate de vântul care suflă cu putere în zonele înalte.

Terenul accidentat este inaccesibil autospecialelor, intervenindu-se cu mături, lopeţi şi drujbe, iar în zonele unde există posibilităţi de urcare pentru maşinile de teren, cu apă adusă în bazine din plastic, fiind foarte puţine zone unde pompierii pot capta apa din vreun pârâu, în condiţiile secetei din ultima perioadă şi a căldurii excesive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici