Planul revizuit de reorganizare a ELCEN a fost depus la Tribunalul Bucureşti

Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, a înregistrat la grefa Tribunalului Municipiului Bucureşti noul plan de reorganizare a ELCEN, urmând ca acesta să fie supus aprobării în următoarea şedinţă a Adunării Creditorilor, potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei.

663 afișări
Imaginea articolului Planul revizuit de reorganizare a ELCEN a fost depus la Tribunalul Bucureşti

Planul revizuit de reorganizare a ELCEN a fost depus la Tribunalul Bucureşti

Principalele motive care au condus la modificarea precedentului plan de reorganizare sunt, potrivit Sierra Quadrant, de natură externă activităţii ELCEN, respectiv insuccesul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) de a înfiinţa o companie care să preia activele ELCEN, aşa cum fusese prevăzut iniţial, refuzul PMB de a îşi asuma răspunderea pentru creanţele RADET, rezultate în urma neplăţii subvenţiei de către PMB, precum şi deschiderea procedurii de faliment în cazul RADET, care face puţin probabilă reorganizarea acestei societăţi.

"Noul plan de reorganizare, care prevede soluţia transferului de afacere, acordă în continuare prioritate Municipiului Bucureşti sau societăţilor indicate de acesta în vederea achiziţiei activelor ELCEN la valoarea de piaţă determinată de către evaluatorul Veridio, în vederea realizării SACET Bucureşti. În cazul în care PMB nu îndeplineşte din nou condiţiile necesare preluării activităţii ELCEN, în urma discuţiilor avute şi a intenţiei manifestate în mod expres de către oficialii Ministerul Energiei, această instituţie guvernamentală are posibilitatea de a achiziţiona activele ELCEN fie în mod direct, fie prin intermediul societăţilor în care acestea au calitatea de acţionar (sau a unei entităţi noi ce urmează a fi înfiinţată în acest scop şi care poate să aibă în acţionariat şi PMB sau entităţile din subordinea acesteia)", potrivit sursei citate.

Administratorul judiciar al ELCEN arată că, dacă nici PMB şi nici Ministerul Energiei nu vor comunica în scris intenţia neechivocă şi necondiţionată pentru preluarea activelor ELCEN, acestea vor fi vândute, în condiţiile legii, către orice companie care îndeplineşte criteriile legale şi de viabilitate, indiferent de structura acţionariatului acesteia sau de natura capitalului, autohton sau străin.

Sierra Quadrant subliniază, potrivit comunicatul de presă remis MEDIAFAX, şi o serie de aspecte importante, care au stat la baza modificărilor aduse planului de reorganizare.

"A. În lipsa transferului de afacere către o societate capabilă să acceseze linii de finanţare necesare retehnologizării, întrucât au apărut dificultăţi în asigurarea finanţării pentru respectarea legislaţiei de mediu şi modernizarea capacităţilor de producţie concomitent cu recuperarea creanţelor creditorilor, există riscul real ca ELCEN să poată asigura din 2023 doar 370 Gcal/h dintr-un necesar de energie termică, previzionat a fi acoperit din sursele ELCEN, de circa 1.800 Gcal/h la nivelul Capitalei.

Suma necesară investiţiilor în retehnologizare necesare în intervalul 2018-2030 se ridică la nivelul de 537 milioane de euro. ELCEN nu deţine resursele necesare acoperirii din fonduri proprii a acestor investiţii, iar accesarea fondurilor europene nerambursabile în starea de insolvenţă este imposibilă.

Nu în ultimul rând, trebuie menţionat faptul că investiţiile realizate prin fonduri europene vor conduce în final nu doar la asigurarea capacităţii de producţie necesare, dar şi la o scădere a preţului energiei termice pentru locuitorii Capitalei, ca efect direct al modernizării şi, implicit, al eficientizării activităţii de producţie", potrivit sursei citate.

Un al doilea aspect vizează implementarea cu succes a planului de reorganizare, care depinde într-o foarte mare măsură de factorii decizionali politici şi executivi, respectiv Parlament şi ANRE, care sunt implicaţi în activitatea ELCEN prin modalitatea în care au legiferat şi aplicat schimbările legislative care vizează preţul reglementat la energie electrică.

"Amintim faptul că prin OUG nr. 19/2019 şi OUG nr. 114/2018, în perioada 1 mai - 28 februarie 2022, gazele naturale din productia curenta internă utilizate pentru producerea de energie termică destinată consumului populatiei vor fi achizitionate la pretul de 68 lei/MWh în baza contractului cadru reglementat. Contractul cadru precum şi toate metodologiile/reglementarile punerii în practică a prevederilor OUG nr. 114/2018 sunt reglementate de ANRE. De asemenea, pentru clienţii casnici furnizarea de energie electrică se realizează în condiţii reglementate tot de către ANRE. Ţinând cont de cele prezentate mai sus, subliniem faptul că ELCEN este obligată să vândă la un preţ plafonat, în condiţiile în care cheltuielile înregistrate pentru producerea de energie termică şi electrică au crescut ca rezultat al pieţei extrem de volatile. Cu titlu de exemplu, principalele costuri ale producţiei de energie termică şi electrică (costul achiziţiei de gaz şi costul achiziţiei de certificate de CO2) au înregistrat creşteri semnificative (spre exemplul costul certificatelor de CO2 a crescut de la 5 €/certificat la 27 €/certificat în mai puţin de un an), creşteri care nu se reflectă în creşterea preţului energiei termice decât după un interval de 6 luni – 12 luni de la data creşterii acestora şi uneori la valori mai reduse decât preţurile de achiziţie", arată administratorul judiciar al ELCEN.

Sierra Quadrant atrage atenţia că, în cazul în care ANRE nu va actualiza preţul la energie termică, precum şi valoarea bonusului de cogenerare, va proceda la convocarea adunării creditorilor în vederea prezentării situaţiei financiare, urmând ca adunarea creditorilor să aprobe fie încetarea activităţii curente de producţie a energiei termice ce generează pierdere, fie acceptarea continuării activităţii în condiţiile generării de pierdere din activitatea curentă.

"Din punctul nostru de vedere, ce urmează să fie prezentat şi creditorilor societăţii, continuarea activităţii de producţie de energie termică în condiţii de pierdere, va conduce la:
- imposibilitatea Societăţii de a atrage surse de finanţare bancară pentru susţinerea proiectelor de investiţii pentru conformarea la cerinţele de mediu;
- lipsa de eligibilitate a Societăţii pentru finanţarea proiectelor de investiţii din fonduri nerambursabile;
- imposibilitatea de identificare a unui investitor interesat să preia activitatea societăţii prin transfer de afacere, adăugând riscului de neîncasare a energiei termice şi riscul desfăşurării unei activităţi neprofitabile;
- imposibilitatea de operare a oricăror modificări salariale la nivelul Societăţii, ca urmare a constrângerilor legale care condiţionează orice astfel de modificări de creşterea profitabilităţii activităţii desfăşurate", se mai arată în comunicatul de presă.

Taguri:
elcen,
tribunal,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici