Ploieşti: Un fost director din ANAF, audiat într-un dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere

Fostul director adjunct al Direcţiei de Informaţii a ANAF Dumitru Constantin a fost audiat de procurorii DIICOT Ploieşti, în calitate de făptuitor într-un dosar în care un grup infracţional este cercetat pentru evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu estimat la 12 milioane de euro.

344 afișări
Imaginea articolului Ploieşti: Un fost director din ANAF, audiat într-un dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere

Ploieşti: Un fost director din ANAF, audiat într-un dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Fostul director adjunct al Direcţiei de Informaţii din cadrul ANAF Dumitru Constantin, care în prezent deţine funcţia de director adjunct în cadrul agenţiei Naţionale Antidrog, este cercetat ca făptuitor într-un dosar instrumentat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Ploieşti, dosar în care este anchetată activitatea unui grup infracţional profilat pe evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu estimat la 12 milioane de euro.

Potrivit şefului DIICOT Ploieşti, procurorul Ionuţ Botnaru, Dumitru Constantin, care are calitatea de făptuitor în acest dosar, a fost audiat miercuri la sediul DIICOT Ploieşti, el fiind suspectat că a sprijinit activitatea grupului infracţional care a prejudiciat bugetul de stat cu 12 milioane de euro în urma unor tranzacţii cu produse petroliere. După audieri, Dumitru Constantin a părăsit sediul DIICOT, el fiind cercetat în libertate.

Şeful DIICOT Ploieşti nu a precizat în ce constau faptele de care fostul director adjunct al Direcţiei de Informaţii din ANAF este acuzat.

Surse apropiate anchetei au declarat că faptele pentru care Dumitru Constantin este cercetat s-au produs în perioada în care acesta era director adjunct al Direcţiei de Informaţii a ANAF şi că suspectul a comis aceste fapte în calitatea pe care o deţinea în cadrul acestei instituţii.

Conform procurorilor DIICOT, grupul infracţional sprijinit de actualul director adjunct al Agenţiei Naţionale Antidrog era profilat pe evaziune fiscală, spălare de bani şi înşelăciune cu produse petroliere.

Sub coordonarea liderului grupării, Teodosiu Florin Silviu, membrii grupării au utilizat 20 de societăţi comerciale pentru a obţine beneficii financiare substanţiale, prin crearea de circuite comerciale şi financiare fictive, având drept scop sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.

În fapt, suspecţii achiziţionau subprodus petrolier de la furnizori reali, după care, prin firmele administrate de mai mulţi membri ai grupului infracţional, se schimba calitatea mărfii, scriptic, din combustibil lichid uşor în motorină, după care se factura motorină către firmele deţinute de către liderul grupului, Florin Silviu Teoidosiu sau de către alte persoane indicate de acesta, după care marfa era vândută către diferiţi beneficiari drept motorină.

O altă modalitate de comitere a infracţiunilor consta în achiziţionarea motorinei de la societăţi aflate în insolvenţă care erau scutite de plata TVA, de către firmele aparţinând membrilor grupului infracţional, după care aceasta era vândută către firmele administrate de către Teodosiu, în preţ fiind inclusă TVA.

În 13 noiembrie, liderul şi unul dintre membrii grupului infracţional organizat au fost arestaţi preventiv, în urma a şase descinderi organizate de anchetatori în Bucureşti, Râmnicu Vâlcea şi Câmpina, la domiciliile suspecţilor. Alte persoane sunt cercetate în acest dosar în stare de libertate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici