PMB ia în calcul eliminarea subvenţiei la apă caldă pentru bucureşteni

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, luni, că se ia în calcul eliminarea subvenţiei la apă caldă având în vedere că jumătate din bugetul municipalităţii este direcţionat pentru subvenţiile RADET şi RATB.

114 afișări
Imaginea articolului PMB ia în calcul eliminarea subvenţiei la apă caldă pentru bucureşteni

PMB ia în calcul eliminarea subvenţiei la apă caldă pentru bucureşteni (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"Subvenţionarea celor două regii RATB şi RADET reprezintă jumătate din bugetul municipalităţii. Practic, cele două regii sunt două găuri negre care, în fiecare an, consumă aproape jumate din bugetul municipalităţii", a spus Sorin Oprescu.

Primarul general a declarat că bugetul pe anul 2010 al muncipalităţii este de 5.601.401.000 lei, din care, pentru investiţii, vor fi folosiţi aproximativ un miliard de lei.

Eliminarea subvenţiei la apă caldă pentru bucureşteni va duce la un cost mediu, care va creşte cu aproximativ 905 lei pe an pentru un "apartament convenţional".

Oprescu a dat exemplul calculelor făcute pentru un "apartament convenţional" pentru care se folosesc doi parametri: două camere şi 2,5 persoane.

În prezent, acest apartament convenţional consumă pe an 5 gigacalorii de apă caldă şi 10 gigacalorii pentru căldură. Cele 15 gigacalorii sunt calculate cu un preţ de 119 lei/gigacalorie, rezultând 1.785 de lei pe an pe apartamentul convenţional.

Dacă în perioada imediat următoare, municipalitatea elimină subvenţia la apa caldă, cele 5 gigacalorii consumate într-un an vor fi plătite fiecare cu 300 de lei pe an, în timp ce cele 10 gigacalorii pentru căldură vor fi plătite cu 119 lei pe an, rezultând o cheltuială totală de 2.690 de lei pe an pentru fiecare apartament convenţional. Astfel, pentru un apartament convenţional, creşterea va fi de 905 lei pe an, adică 75,41 lei pe lună pentru 2,5 persoane aşa cum au calculat autorităţile municipale, ceea ce înseamnă o creştere de aproximativ 30 de lei pe lună pentru fiecare persoană.

Potrivit primarului general, aceste calcule "nu sunt încă finalizate", urmând ca, după finalizarea lor, aceste propuneri să fie supuse aprobării consilierilor generali.

Primarul Oprescu a precizat că singurul lucru cert este acela că municipalitatea nu mai poate susţine întreaga subvenţie.

"Pentru că nu vrem să ne atingem de subvenţia pentru căldură vom încerca să eliminăm subvenţia la apa caldă, iar în momentul când vom stabili exact, mă voi prezenta în faţa Consiliului pentru a supune aprobării aceste propuneri", a spus Oprescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici