PNL: Salarizarea preoţilor echivalentă cu a profesorilor

Ministrul Economiei şi Finanţelor, vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian, a anunţat, luni, că BPC al PNL a decis ca salariile preoţilor să fie echivalente cu ale profesorilor, pe formula practicată în perioada interbelică, dar şi acordarea calităţii de "ordonator de credite" bisericilor.

233 afișări
Imaginea articolului PNL: Salarizarea preoţilor echivalentă cu a profesorilor

PNL: Salarizarea preoţilor echivalentă cu a profesorilor

"Am discutat o chestiune mai amplă, privind reforma morală a societăţii româneşti, privind rolul instituţiilor fundamentale şi consolidarea rolului dascălului, al preotului în societate. E vorba de două măsuri, din care una este de reparaţie, a doua este expresia încrederii pe care o avem în instituţia Bisericii şi o recunoaştere a rolului pe care Biserica o joacă în societate şi a încrederii pe care o arată românii în Biserică", a susţinut Varujan Vosganian la finalul BPC.

Prima măsură vizează salarizarea preoţilor care să fie echivalentă cu aceea a profesorilor, pe modelul situaţiei existente în perioada interbelică.

"În ce priveşte prima chestiune, e vorba de salarizarea preoţilor. Există percepţia că preoţii sunt salarizaţi de la buget şi, privind lucrurile în sensul lor strict, aşa şi este: preoţii primesc o sumă extrem de mică ce este comparabilă cu salariul minim pe economie şi doar preoţii din parohiile foarte sărace primesc un mic supliment, dar această sumă este mai degrabă simbolică, pentru că e menită să asigure pragul de subzistenţă. Din acest motiv, şi datorită unei restituiri nu doar de natură istorică, dorim să propunem bisericilor din România o formulă de salarizare care să reia formula din perioada interbelică, când salariile preoţilor erau similare cu salariile profesorilor", a afirmat Vosganian.

Liberalii au decis să reînceapă consultările cu bisericile din România, în legătură cu salarizarea preoţilor în funcţie de gradul pe care îl au corespunzător nivelului cadrelor didactice.

Vosganian a subliniat că "bugetul de stat nu asigură suma integrală", menţionând că sumele suportate de stat vor fi mai mari pentru parohiile sărace.

"Vom propune ca această măsură să se realizeze pe timpul a mai mulţi ani, astfel încât să existe şi pentru bugetul statului posibilitatea de adaptare din mers a sumelor aferente. Popunem această formulă de salarizare care face un gest de reparaţie şi dreptate socială şi conferă preotului un statut demn în comunitatea în care trăieşte", a spus Vosganian.

Liderul PNL a mai spus că a altă măsură este acordarea calităţii de "ordonator de credite" bisericilor care au sau care vor să aibă în întreţinere orfelinate, spitale sau instituţii de învăţământ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici