PNL vrea anchetă pentru stabilirea vinovaţilor în gestionarea crizei pestei porcine

Preşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat că, la începutul sesiunii Legislativului, liberalii vor cere înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a stabili persoanele care se fac vinovaţii în gestionarea crizei pestei porcine.

190 afișări
Imaginea articolului PNL vrea anchetă pentru stabilirea vinovaţilor în gestionarea crizei pestei porcine

PNL vrea anchetă pentru stabilirea vinovaţilor în gestionarea crizei pestei porcine

"La începutul sesiunii parlamentare din toamnă, Partidul Naţional Liberal va iniţia constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a stabili vinovaţii din guvernarea PSD - ALDE pentru gestionarea dezastruoasă a crizei de pestă porcină. Dragnea, Dăncilă, Daea şi slugile lor trebuie să răspundă! (..) Cu un prim-ministru plecat în concediu, aşa-zisul profesionist din fruntea Ministerului Agriculturii- Petre Daea, împreună cu preşedintele ANSVSA- Geronimo Brănescu, acoperă vinovăţiile, ascund realitatea sau interese personale şi se bâlbâie iresponsabil fără un plan coerent de combatere a epidemiei de pestă porcină. Din cauza incompetenţei lor, fermierii români oneşti asistă neputincioşi la sacrificarea animalelor lor în timp ce unele ferme de porci ale apropiaţilor lui Dragnea şi chiar ale familiei lui beneficiază sfidător de un tratament preferenţial", a afirmat liderul PNL, Ludovic Orban, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Ludovic Orban susţine că este inadmisibil ca nimeni să nu răspundă pentru răspândirea pestei porcine, care a dus la sacrificarea a zeci de mii de porci din România, deşi primul caz de pestă porcină în ţară a apărut încă din anul 2017.

"Este inadmisibil ca în timp ce zeci de mii de porci sunt sacrificaţi pe teritoriul României şi industria cărnii de porc este pusă pe butuci- cu pierderi de miliarde de euro- nimeni să nu răspundă pentru acest dezastru. Încă de anul trecut- de la apariţia primului caz de pestă porcină în România- autorităţile au avut la dispoziţie toate instrumentele legale şi administrative pentru a interveni cu toată forţa să oprească răspândirea acestei maladii nefaste pentru întreagă industrie agro-alimentară din ţara noastră. Ce-au făcut cei trei prim-miniştri de până acum ai lui Dragnea şi Tăriceanu? Ce-au făcut cele trei guverne PSD – ALDE? Unde este şi ce face comitetul de criză care trebuie condus de prim-ministrul României şi trebuie să intervină în această situaţie?", a adăugat Orban.

Şi vicepreşedintele PMP, Cătălin Cristache, a solicitat înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru a analiza modul în care autorităţile au gestionat epidemia de pestă porcină, susţinând că"s-a acţionat selectiv" în cadrul campaniei de incinerare a animalelor, Valentin Dragnea fiind avantajat.

"Comisie de anchetă parlamentară privind modul în care fiul lui Dragnea a făcut bani din epidemia de pestă porcină. Ca deputat ales în Galaţi, judeţ în care s-au depistat deja două focare de pestă porcină, solicit tuturor parlamentarilor să semneze şi să susţină înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară care să analizeze modul în care autorităţile au gestionat epidemia de pestă porcină şi modalitatea în care firma Romcip Salcia a beneficiat de pe urma acţiunii instituţiilor în cauză. Dezvăluirile făcute în urma unor investigaţii de presă arată, în cel mai bun caz, o incompetenţă crasă referitoare la modul în care autorităţile au gestionat epidemia de pestă porcină sau, în varianta cea mai negativă, că autorităţile au acţionat selectiv creând avantaje de natură economică firmei Romcip Salcia, firma lui Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea, preşedinte PSD şi al Camerei Deputaţilor", a afirmat deputatul PMP, Cătălin Cristache, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

În opinia acestuia, autorităţile au acţionat selectiv în cadrul campaniei de incinerare a porcilor din cauza pestei porcine, avantajând astfel firma lui Valentin Dragnea, fiul liderului PSD Liviu Dragnea.

Până în prezent, în judeţul Brăila au fost confirmate 16 focare de pestă porcină africaneă şi au fost eutanasiaţi 7.566 de porci, dintre care peste 7.100 au fost omorâţi ca măsură preventivă.

În zona unde au apărut noile focare ale pestei porcine africane există şi o fermă care are aproximativ 136.000 de porci. Autorităţile au luat măsuri speciale astfel încât boala să nu ajungă în complex.Pesta porcina africană se extinde în judeţul Galaţi, autorităţile confirmând, sâmbătă, prezenţa virusului în satul Suceveni, la şase kilometri de primul focar. Toate animalele bolnave, dar şi cele care au intrat în contact cu acestea vor fi eutanasiate, potrivit primarului comunei, Marian Mitrofan.

La nivel naţional, până la data de 2 august, au fost plătite 56 dosare de despăgubire în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare în suma totală de 2.065.162 de lei urmează să fie date în plată, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici