Poate creatina să provoace căderea părului? Reacţii adverse posibile

  • Creatina este unul dintre cele mai populare suplimente atunci când vine vorba de creşterea musculară.
  • Acest derivat de aminoacizi (produs şi în corpul nostru) este adesea recomandat pentru întărirea muşchilor şi îmbunătăţirea performanţei în timpul antrenamentului în sală.
  • Beneficiile, însă, sunt contrabalansate şi de unele efecte secundare, unele fiind adevăruri, iar altele - legende urbane.
  • Cel mai faimos exemplu este căderea părului, dar nu este singurul: iată ce riscuri spun specialiştii că există când se consumă creatină.
275 afișări
Imaginea articolului Poate creatina să provoace căderea părului? Reacţii adverse posibile

Creatina este substanţă foarte populară în rândul utilizatorilor de sală, dar, de multe ori, există puţină claritate cu privire la contraindicaţii.

Specialiştii risipesc cel mai răspândit mit: creatina nu provoacă căderea părului. Au fost efectuate peste 500 de studii pentru a analiza consecinţele acestui supliment şi din rezultatele obţinute până în prezent nu a reieşit nicio corelaţie între chelie şi creatină.

Alarma a fost trasă în 2009 de un studiu sud-african, care a demonstrat cum creatina ar putea creşte nivelul de dihidrotestosteron, asociat (în concentraţii mari) cu slăbirea părului.

Cu toate acestea, aceste efecte ale suplimentelor de creatină asupra testosteronului nu au fost confirmate până în prezent de studiile efectuate în anii următori.

În pofida unor credinţe larg răspândite, creatina nu are efecte secundare deosebite, dacă este luată în doze potrivite. Totuşi, în unele cazuri, utilizarea prelungită a acestui supliment a fost asociată cu deshidratare, crampe şi chiar diaree.

Câteodată, au fost identificate probleme cu rinichii şi cu inima. Prin urmare, nu este recomandat consumul acestui supliment în caz de insuficienţă renală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici