Poliţia a folosit gaze lacrimogene la intrarea în Paris a "Convoiului libertăţii"

Poliţia franceză a tras cu gaze lacrimogene asupra manifestanţilor de pe bulevardul Champs-Elysees şi din alte locuri din Paris, sâmbătă, după ce un "Convoi al libertăţii" care protestează împotriva restricţiilor COVID-19 a intrat în capitală, relatează Reuters.

491 afișări
Imaginea articolului Poliţia a folosit gaze lacrimogene la intrarea în Paris a "Convoiului libertăţii"

Poliţia a folosit gaze lacrimogene la intrarea în Paris a "Convoiului libertăţii"

Vehiculele care transportau protestatari au reuşit să treacă de punctele de control ale poliţiei în centrul Parisului pentru a bloca traficul în jurul Arcului de Triumf.

Inspiraţi de demonstraţiile "Freedom Convoy" din Canada, automobiliştii au fluturat steaguri franceze şi au claxonat în semn de sfidare faţă de ordinul poliţiei de a nu intra în oraş.

De asemenea, poliţia a aruncat grenade cu gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care se opun unui permis de vaccinare necesar pentru a intra în multe locuri publice, în apropierea Arcului de Triumf, dar şi asupra participanţilor la un marş separat din cealaltă parte a oraşului.

"Permisul de vaccinare este necesar pentru a putea lucra sau face sport. Nu mai suportăm permisul de vaccinare", a declarat Nathalie Galdeano, care a venit din sud-vestul Franţei cu autobuzul pentru a participa la proteste.

"Nu vrem această injecţie, vrem să avem dreptul de a alege", a declarat ea pentru Reuters.

Poliţia a declarat că a arestat 14 persoane, a dat 337 de amenzi până la jumătatea după-amiezii, iar mai devreme a oprit 500 de vehicule care încercau să intre în Paris.

Între timp, între 2.000 şi 3.000 de persoane, inclusiv protestatari din rândul "Vestelor galbene", au mărşăluit într-o demonstraţie separată, autorizată, la Paris, împotriva restricţiilor COVID-19, precum şi a scăderii nivelului de trai pe fondul inflaţiei în creştere.

La mai puţin de două luni de la alegerile prezidenţiale, guvernul preşedintelui Emmanuel Macron este dornic să împiedice ca protestele să se transforme în manifestaţii de amploare precum cele antiguvernamentale din 2018.

Separat, poliţia a mai declarat că a arestat cinci protestatari în sudul Parisului, înarmaţi cu prăştii, ciocane, cuţite şi măşti de gaze.

Poliţia a mobilizat peste 7.000 de ofiţeri, a înfiinţat puncte de control şi a desfăşurat transportoare blindate şi tunuri de apă în pregătirea protestelor.

Camionagii canadieni care protestează faţă de vaccinarea obligatorie pentru traficul transfrontalier au paralizat unele zone din capitala Ottawa de la sfârşitul lunii ianuarie şi au blocat punctele de trecere dintre SUA şi Canada.

Mişcarea Vestelor Galbene, care a început ca un protest împotriva taxelor pe combustibil, s-a transformat într-o revoltă mai amplă care a cunoscut unele dintre cele mai grave violenţe de stradă din ultimele decenii şi a testat autoritatea lui Macron.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici