"Poliţist, adjectiv" şi "Marfa şi banii", printre filmele care pot fi vizionate în penitenciare din România până pe 1 octombrie

Deţinuţii de la închisorile Bucureşti-Jilava şi Târgşor din judeţul Prahova vor putea viziona, până pe 1 octombrie, cinci lungmetraje româneşti, la prima ediţie a proiectului "Filme după gratii - proiecţii în penitenciare", informează un comunicat remis MEDIAFAX.

152 afișări
Imaginea articolului "Poliţist, adjectiv" şi "Marfa şi banii", printre filmele care pot fi vizionate în penitenciare din România până pe 1 octombrie

"Poliţist, adjectiv" şi "Marfa şi banii", printre filmele care pot fi vizionate în penitenciare din România până pe 1 octombrie

Proiectul, care a debutat pe 15 septembrie, este organizat de compania de producţie 111 Film în colaborare cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

De-a lungul celor două săptămâni, deţinuţii români vor avea ocazia să se întâlnească cu unele dintre cele mai noi filme româneşti.

Astfel, proiectul mizează să îndeplinească două ţinte: educarea culturală şi deschiderea a noi orizonturi creative pentru cei fără acces liber la cultură pe de o parte şi, pe de altă parte, promovarea filmului românesc într-un spaţiu nou şi atipic.

Graţie unei activităţi cuturale în esenţă itinerante, se va încuraja mobilitatea culturală pe teritoriul României, familiarizarea deţinuţilor cu cinema-ul românesc contemporan şi încurajarea acestora în direcţia comunicării deschise şi argumentate sub forma unor discuţii libere după vizionare. Fiecare proiecţie este urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri, în care spectatorii îşi vor putea prezenta impresiile despre filmele vizionate.

În perioada 15 septembrie - 1 octombrie, cinci lungmetraje vor fi proiectate în două dintre penitenciarele din România - Penitenciarul Bucureşti Jilava şi Penitenciarul de Femei Târgşor din judeţul Prahova.

Astfel, persoanele deţinute din aceste două închisori vor avea ocazia să vizioneze şi să discute mai apoi despre filmele "Marfa şi banii", de Cristi Puiu, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, "California Dreamin' (nesfârşit)", de Cristian Nemescu, "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, şi "Love Building", de Iulia Rugină.

Organizatorii îşi propun să reia seria de proiecţii în penitenciare în 2015, urmând ca filmele româneşti să fie proiectate în alte închisori din ţară. Filme după gratii a fost unul din cele 15 proiecte selecţionate să participe la Transilvania Talent Lab (TTL), ediţia a treia, organizat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF 2014). Detaliile, structura, conceptul şi implementarea proiectului au fost pe larg discutate alături de experţii TTL, în cele cinci zile de training.

111 Film este o companie de producţie de film înfiinţată de doi tineri producători, proaspăt absolvenţi ai masterului de producţie al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) din Bucureşti.

Eugen Matei Lumezianu (absolvent al Facultaţii de Drept) şi Eduard Haris (absolvent al secţiei de actorie a UNATC) au început să fie activi în domeniul producţiei de film în anul 2011. De atunci şi până în prezent, cei doi au produs o serie de scurtmetraje şi mediumetraje, prezentate la festivaluri de profil din ţară şi străinătate. Printre filmele produse şi coproduse de 111 Film se numără: "Mâine, Bach", de Mircea Ciorică (nominalizare la premiile Gopo 2014 şi premiul publicului la NexT International Film Festival, 2014), "Să Mori de Dragoste Rănită", de Iulia Rugină (cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF 2014), şi "Piano", de Dorian Boguţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici