Ponta: Am rectificat bugetul preluat de la fosta guvernare, care era bazat pe o filozofie antisocială

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că a aprobat rectificarea bugetului preluat de la fosta guvernare, care, în opinia sa, a fost un buget construit pe o filozofie "antisocială" şi a subliniat că fondurile alocate iniţial "în scop politic" pentru piscine şi pârtii au fost redistribuite.

814 afișări
Imaginea articolului Ponta: Am rectificat bugetul preluat de la fosta guvernare, care era bazat pe o filozofie antisocială

Ponta: Am rectificat bugetul preluat de la fosta guvernare, care era bazat pe o filozofie antisocială (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Am preluat în mai un buget deja aprobat, un buget aprobat de vechea majoritate parlamentară şi de vechiul Guvern, un buget construit pe o altă filozofie, o filozofie nu numai de austeritate, dar şi o filozofie pe care nu mă feresc să o denumesc antisocială", a declarat Ponta.

Potrivit premierului, multe instituţii şi domenii importante aveau asigurată finanţarea doar până în toamnă.

"Probabil că cei care s-au aflat la guvernare în decembrie anul trecut s-au gândit că să ajungă ei în toamnă şi după aceea vor mai vedea. N-au ajuns în toamnă, am ajuns noi cu acest buget şi a trebuit să facem realocările necesare, să luăm din zone pe care le-am criticat nu doar fiind în opoziţie, ci pentru că erau de criticat, să luăm sumele alocate pentru tot felul de proiecte strict politice şi total neinspirate, ca să nu zic mai mult. Piscinele pe la sate, pârtiile de schi în zone unde nu ninge, foarte multe alte zone unde se risipeau sau se canalizau în mod direct, în scop politic, banii publici", a afirmat primul-ministru.

De asemenea, el a spus că a ţinut cont de obligaţiile asumate începând cu prima zi de guvernare, anume reîntregirea salariilor şi returnarea către pensionari a banilor opriţi ilegal.

"În primul rând, cele două obligaţii fundamentale, asumate din prima zi de guvernare a guvernului pe care-l conduc şi anume reîntregirea salariilor bugetarilor, salarii tăiate în 2010 de către preşedintele Băsescu şi Guvernul Boc şi restituirea acelor părţi din pensii încasate în mod ilegal. Aceste două obligaţii asumate au figurat pe primul loc în efortul nostru bugetar şi, cu ocazia rectificării de astăzi, am asigurat, se ştie bine, banii pentru salarii - erau deja, de la momentul iniţial al înţelegerii pe care am avut-o cu FMI. Ne lipseau, la acel moment, sumele până la sfârşitul anului pentru rambursarea pensiilor. Astăzi le avem în buget, deci pot să asigur 100% că cele două obligaţii fundamentale asumate de guvern sunt îndeplinite", a spus premierul.

Victor Ponta a precizat că rectificarea bugetară respectă obligaţiile asumate de Guvern în discuţiile cu instituţiile financiare internaţionale.

"Astăzi am aprobat rectificarea bugetară pornind de la obligaţia absolută pe care guvernul pe care eu îl conduc şi-a asumat-o, aceea de a rămâne şi de a păstra ţara noastră într-o limită clară de disciplină financiară şi de a respecta în totalitate acordurile şi obligaţiile pe care România şi le-a asumat în relaţiile cu creditori noştri internaţionali, adică cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Deci, tot ceea ce am adoptat astăzi se încadrează în cifrele macroeconomice referitoare la deficit, la reforme structurale pe care le-am stabilit cu Fondul Monetar şi Comisia Europeană şi, evident, asta a implicat şi restricţii", a spus Ponta.

Premierul a anunţat miercuri că Guvernul va aloca autorităţilor locale, la rectificarea bugetară, 500 milioane lei pentru plata arieratelor către firme şi 100 milioane lei pentru primăriile care nu mai au bani de salarii, încă 100 de milioane lei urmând a fi acordate pentru plata însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici