„Pozam şi plângeam”: fotografia emblematică a cutremurului. Un tată strânge mâna fiicei sale moarte

Povestea fotografiei care a devenit emblematică pentru victimele cutremurelor din Turcia şi Siria. „Pozam şi plângeam”, declară fotograful.

2378 afișări
Imaginea articolului „Pozam şi plângeam”: fotografia emblematică a cutremurului. Un tată strânge mâna fiicei sale moarte

Sursa foto: Twitter/Adem Altan

Fotograf de 40 de ani, dintre care 15 la AFP, Adem Altan făcea poze în faţa unei clădiri prăbuşite din Kahramanmaras, epicentrul turcesc al cutremurului care a ucis peste 20.000 de persoane între Turcia şi Siria, când a văzut un bărbat aşezat printre dărâmături.

La aproximativ 60 de metri de fotograf, bărbatul, care purta o jachetă portocalie, stătea nemişcat printre ruine, fără să ţină cont de ploaie şi de frig. Strângea o mână care ieşea printre dărâmături. Şi astfel, Adem a început să facă fotografia care a făcut de atunci înconjurul lumii şi a devenit un simbol al tragediei: un tată care ţine mâna fiicei sale moarte, ca şi cum nu ar vrea să o lase singură. Ca şi cum, ţinând-o, ar putea să o împiedice să plece cu adevărat, smulsă din viaţă de pământul care se cutremura.

În timp ce Adem făcea pozele, bărbatul îl urmărea cu privirea. "Fă-i poze fiicei mele", a şoptit el în direcţia fotoreporterului, cu vocea tremurândă. Doar pentru o clipă, el a dat drumul mâinii fiicei sale pentru a-i arăta fotografului unde se afla fiica sa de 15 ani, conform ANSA.

"Am fost atât de emoţionat în acel moment. Aveam lacrimi în ochi. Pozam şi plângeam. Doamne, e o durere insuportabilă”", a povestit fotograful.

Adem l-a întrebat apoi cum îl cheamă şi cum o cheamă pe fiica sa. "Fiica mea, Irmak", a răspuns tatăl, Mesut Hancer.

"Vorbea cu dificultate, cu o voce foarte joasă", a povestit fotoreporterul: "A fost greu să îi mai adresez întrebări, deoarece locuitorii din jurul lui le cereau oamenilor să păstreze tăcerea pentru a putea auzi vocile eventualilor supravieţuitori prinşi sub dărâmături".

În acel moment, Adem s-a gândit imediat că acea imagine ar putea rezuma toată durerea victimelor cutremurului, fără să-şi imagineze însă impactul pe care îl va avea: preluată de presa din întreaga lume, devenită virală pe reţelele de socializare, distribuită de sute de mii de ori de internauţi disperaţi. Adem a primit mii de mesaje, în care îşi exprimă solidaritatea şi emoţia faţă de durerea acestui tată, orfan de fiica sa.

"Cred că este o fotografie care îmi va rămâne întipărită în memorie. Mulţi mi-au spus că nu vor uita niciodată această imagine", a spus fotograful.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici