Prahova: 300 de angajaţi ai unor muzee, în proces cu CJ pentru acordarea celui de-al 13-lea salariu

Aproape 300 de angajaţi ai unor instituţii de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Prahova au cerut în instanţă acordarea celui de-al 13-lea salariu pentru anul 2010, conform contractului colectiv de muncă de la acea dată, instanţa de fond dispunând acordarea acestui salariu.

370 afișări
Imaginea articolului Prahova: 300 de angajaţi ai unor muzee, în proces cu CJ pentru acordarea celui de-al 13-lea salariu

Prahova: 300 de angajaţi ai unor muzee, în proces cu Consiliul Judeţean pentru acordarea celui de-al 13-lea salariu (Imagine: Shutterstock)

Aproape 300 de salariaţi ai Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, ai Muzeului de Artă "Ion Ionescu Quintus", ai Muzeului de Ştiinţele Naturii şi ai Bibliotecii "Nicolae Iorga" din Ploieşti, instituţii aflate în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, au dat în judecată instituţiile angajatoare şi Consiliul Judeţean, cerând în instanţă al 13-lea salariu aferent anului 2010.

Salariaţi din Muzeul de Artă Ploieşti au declarat corespondentului MEDIAFAX că angajaţii nu au primit acest beneficiu, deşi el era prevăzut în contractul colectiv de muncă valabil la acea dată, din cauza măsurilor luate de Guvernul Boc, care a tăiat primele şi a redus salariile.

Angajaţii celor patru instituţii de cultură au deschis la Tribunalul Prahova procese separate, în unele cazuri salariaţii fiind constituiţi în sindicate, în alte cazuri apărând zeci de reclamanţi, întrucât salariaţii nu au un sindicat la care să fie afiliaţi. Conform surselor citate, avocaţii pentru procesele respective au fost plătiţi din banii salariaţilor, care nu au solicitat cheltuieli de judecată.

Tribunalul Prahova, instanţă de fond în toate cele patru procese, a dat dreptate salariaţilor, dispunând , încă de la primul termen al procesului, plata celui de-al 13-lea salariu actualizat cu rata inflaţiei, iar muzeele şi CJ Prahova au atacat sentinţele. Unul dintre procese a fost judecat, iar la recurs salariaţii au pierdut, decizia de neacordare a celui de-al 13-lea salariu fiind definitivă.

Astfel, la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, salariaţii care nu sunt constituiţi într-un sindicat au intentat un proces comun atât muzeului, cât şi Consiliului Judeţean Prahova. Reclamanţi în acest dosar sunt 127 de persoane, toate reprezentate de acelaşi avocat. Printre reclamanţi se numără şi directorul general al muzeului, Lia Maria Voicu, dar şi directorul adjunct Ioan Eugen Stănescu. În primă instanţă, Tribunalul Prahova a admis acţiunea şi a obligat muzeul şi CJ Prahova la plata către reclamanţi a celui de-al 13-lea salariu, reactualizat cu indicele de inflaţie.

Consiliul Judeţean Prahova şi Muzeul de Istorie au înaintat recurs, iar procesul, aflat pe rolul Curţii de Apel Ploieşti, are primul termen în data de 29 ianuarie 2014, conform portalului instanţelor de judecată.

Sindicatul independent "Fides" al salariaţilor de la Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova a intentat, de asemenea, proces cerând al 13-lea salariu pentru anul 2010. Instanţa de fond, Tribunalul Prahova, a admis acţiunea şi, prin sentinţa dată, obligă Muzeul de Artă şi CJ Prahova să plătească membrilor sindicatului "premiul anual aferent anului 2010", respectiv al 13-lea salariu. CJ Prahova a făcut recurs, urmând ca acesta să se judece tot la Curtea de Apel Ploieşti. Conform datelor furnizate de CJ Prahova, Muzeul de Ştiinţele Naturii are 88 de salariaţi.

Şi angajaţii Bibliotecii Judeţene "Nicolae Iorga" din Ploieşti, reprezentaţi de Sindicatul Liber al Bibliotecarilor, au cerut şi au obţinut în primă instanţă al 13-lea salariu. CJ Prahova a atacat sentinţa pronunţată de Tribunalul Prahova, procesul urmând să se judece tot la Curtea de Apel Ploieşti. Biblioteca "Nicolae Iorga" are 69 de salariaţi.

La Muzeul Judeţean de Artă ”Ion Ionescu Quintus” din Ploieşti, 32 de persoane, angajaţi sau foşti angajaţi ai acestei instituţii, au dat în judecată Muzeul şi Consiliul Judeţean Prahova pentru a solicita al 13-lea salariu aferent anului 2010. Acest muzeu este singurul în cazul căruia s-a judecat şi apelul şi, după ce la instanţa de fond s-a dispus acordarea celui de-al 13-lea salariu, ulterior Curtea de Apel Ploieşti a schimbat total sentinţa, respingând acţiunea ca neîntemeiată. Decizia Curţii de Apel Ploieşti este definitivă în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici