Predoiu: Nu sunt foarte optimist în ceea ce priveşte raportul intermediar pe Justiţie

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, marţi, la Târgu Mureş, că nu este foarte optimist în ceea ce priveşte raportul intermediar pe Justiţie al Comisiei Europene pentru că unele măsuri au stagnat, pe fondul "tumultului politic".

18 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Nu sunt foarte optimist în ceea ce priveşte raportul intermediar pe Justiţie

Predoiu: Nu sunt foarte optimist în ceea ce priveşte raportul intermediar pe Justiţie (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Predoiu a spus, la o întâlnire cu studenţii de la Facultatea de Ştiinţe Juridice a Universităţii "Petru Maior", că ultimul raport al Comisiei Europene, din luna iunie a anului trecut, a înregistrat o serie de progrese ale României în domeniul justiţiei şi că aşteaptă un alt raport, intermediar, în luna februarie, în aproximativ două săptămâni, dar nu este foarte optimist în această privinţă pentru că unele măsuri au stagnat, pe fondul "tumultului politic".

"Ultimul raport din luna iunie a înregistrat o serie de progrese, aşteptăm un alt raport în luna februarie. Nu sunt foarte optimist în ceea ce îl priveşte pe acesta, pentru că în ultimele şase luni, în special din cauza, hai să îi spunem, tumultului politic, a dificultăţilor de ordin instituţional, constituţional, o serie de măsuri au stagnat şi suntem în urmă cu anumite reforme, cum ar fi, de exemplu, desăvârşirea acestui proiect de adoptare a Codurilor de procedură, o serie de chestiuni legate de resursele umane din sistemul judiciar şi aşa mai departe", a afirmat Predoiu.

Predoiu a arătat că obiectivul reformelor din sistemul judiciar vizează mai multă transparenţă, proceduri mai simple, costuri cât mai mici pentru cetăţean şi, în final, "diseminarea în întreaga societate a sentimentului că în justiţie se face dreptate, pur şi simplu", dar că o serie de măsuri nu au putut fi realizate la timp.

"Ce dificultăţi avem? O serie de măsuri pe care le-am planificat nu au putut fi continuate în timp, cum ar fi adoptarea Codurilor de Procedură - Codul de Procedură Civilă şi Codul de Procedură Penală. Sunt alte chestiuni care au fost legate de acoperirea unui gol pe resursele umane din sistem, noi avem nevoie acum de ceva mai mulţi grefieri pentru a acoperi necesităţile sistemului, dar, în acelaşi timp, avem nevoie de pregătirea sistemului judiciar pentru implementarea celor patru Coduri", a afirmat Predoiu.

Experţii europeni s-au aflat, în ianuarie, în misiune de evaluare în ceea ce priveşte progresele realizate în România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), un raport referitor la justiţie urmând a fi publicat în luna februarie de către Comisia Europeană.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare impus României de Comisia Europeană are patru condiţionalităţi: Consolidarea transparenţei şi eficienţei actului de justiţie, în special prin consolidarea capacităţii şi responsabilizării Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Raportarea şi monitorizarea impactului noilor coduri de procedură civilă şi penală; Înfiinţarea, potrivit angajamentelor, a Agenţiei de Integritate, cu atribuţii în verificarea averilor, incompatibilităţilor şi a potenţialelor conflicte de interese, precum şi cu competenţa de a adopta decizii cu caracter obligatoriu pe baza cărora să poată fi aplicate sancţiuni descurajatoare; Continuarea progreselor deja înregistrate în procesul de investigare cu imparţialitate şi profesionalism a faptelor de mare corupţie; Continuarea măsurilor de prevenire şi combatere a corupţiei, în special în cadrul structurilor administrative la nivel local.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici