Predoiu: Un regulament european în domeniul repatrierii minorilor neînsoţiţi, soluţie pentru Franţa

Ministrul Cătălin Predoiu afirmă că în Franţa aspectul cheie al problemei este eficienţa aplicării legii, iar o soluţie faţă de invalidarea acordului de repatriere a minorilor neînsoţiţi de către Consiliul Constituţional Francez ar fi adoptarea unei directive sau regulament european în domeniu.

170 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Un regulament european în domeniul repatrierii minorilor neînsoţiţi, soluţie pentru Franţa

Predoiu: Un regulament european în domeniul repatrierii minorilor neînsoţiţi, soluţie pentru Franţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aspectul cheie al problemei este eficienţa aplicării legii în Franţa. Poliţiştii români sunt gata să continue sprijinul colegilor francezi în acest scop. Iar decizia de interdicţie a cerşetoriei este binevenită", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Faţă de invalidarea acordului de repatriere a minorilor neînsoţiţi de către Consiliul Constituţional Francez, o soluţie ar putea fi adoptarea unei directive sau regulament în domeniul repatrierii minorilor neînsoţiţi, subliniază ministrul Predoiu.

"În plan operativ, s-ar impune mai multe acţiuni comune ale poliţiştilor din cele două ţări pentru demantelarea cercurilor infracţionale operaţionale în Paris", arată demnitarul.

Potrivit acestuia, autorităţile române fac la rândul lor eforturi pentru combaterea infracţionalităţii în general, cu rezultate deosebite în combaterea crimei organizate şi a corupţiei, iar Programul Stockholm pentru un spaţiu european comun de libertate, securitate şi justiţie reprezintă o prioritate.

"Sper că această abordare tehnică, mai puţin emoţională, să contribuie la cooperarea noastră. Avem o istorie care s-a împletit uneori, relaţia cu Franţa este veche, axată pe valori comune, cu valenţe culturale şi economice şi ne-o dorim continuată", conchide Predoiu.

Ministrul francez de Interne, Claude Gueant, cere accelerarea repatrierilor infractorilor de origine română care, în opinia lui, reprezintă zece la sută din persoanele aduse în faţa justiţiei la Paris, informează AFP.

"Trebuie să trecem la o viteză superioară în privinţa returului (infractorilor români - n.red.) în ţara de origine", a declarat Gueant în cursul unei vizite pe bulevardul Champs-Elysees, unde, potrivit poliţiei, există "toate formele de delincvenţă comise de români" - furturi, spargeri, comerţ la negru.

Potrivit ministrului francez de Interne, "în primele şapte luni ale lui 2011, au fost reţinuţi 4.800 de români de către poliţia din Paris, faţă de 2.500 în aceeaşi perioadă a lui 2010".

De altfel, ministrul francez de Interne a anunţat că prefectul poliţiei din Paris, Michel Gaudin, va "interzice cerşetoria pe Champs-Elysée", semnând o hotărâre "în această săptămână".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici