Prefectul din Harghita le cere primarilor să îndepărteze de pe sedii drapelele care nu respectă legea

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, le-a cerut, luni, primarilor ca, în trei zile, să îndepărteze de pe sediile primăriilor "drapelele care nu respectă legea", în caz contrar urmând să fie sancţionaţi.

146 afișări
Imaginea articolului Prefectul din Harghita le cere primarilor să îndepărteze de pe sedii drapelele care nu respectă legea

Prefectul din Harghita le cere primarilor să îndepărteze de pe sedii drapelele care nu respectă legea (Imagine: Mihaly Laszlo/Mediafax Foto)

"Am trimis o nouă circulară primarilor din judeţ, să se conformeze prevederilor legale în ceea ce priveşte arborarea dreapelului naţional pe sediile primăriilor şi le-am acordat un termen de trei zile să înlăture de pe sediile administraţiilor publice toate steagurile care nu respectă legea", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, prefectul Jean-Adrian Andrei.

În circulară, prefectul specifică faptul că Judecătoria Miercurea Ciuc a stabilit că este legal procesul-verbal prin care primarul localităţii Mădăraş, Biro Laszlo, a fost sancţionat, în luna februarie, după ce a arborat drapelul Ungariei pe clădirea Primăriei, amendă contestată în instanţă de acesta.

"Întrucât prin această hotărâre judecătorească este spulberată orice posibilă interpretare aleatorie, distorsionată, a prevederilor legale în materia arborării drapelului României şi ale altor state, dar şi pentru a preîntâmpina prejudicierea bugetului local prin aplicarea sancţiunii, amenzii pentru nerespectarea acestor texte de lege, vă rugăm ca în termen de trei zile de la primirea prezentei să înlăturaţi de pe clădirea primăriei drapelele care nu respectă normele juridice menţionate", se arată în circulara semnată de prefectul Jean-Adrian Andrei.

Totuşi, în cazul primarului din Mădăraş, Judecătoria Miercurea Ciuc a scăzut cuantumul amenzii de la 4.000 de lei la 2.500 de lei.

Prefectul judeţului Harghita a spus că, potrivit articolului 1, aliniatul 3 din Hotărârea de Guvern nr. 1157 din 2001, pentru aprobarea normelor privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României, se precizează exclusiv că "la sediile primăriilor, ale consiliilor judeţene şi ale prefecturilor, la intrarea principală, deasupra acesteia, vor fi arborate două drapele care vor încadra stema României".

Aceasta este a doua circulară transmisă de prefectul judeţului Harghita primarilor, de la începutul anului, după ce în 8 ianuarie i-a atenţionat că "legea are caracter imperativ şi nu facultativ, iar cei care nu se vor conforma se vor face vinovaţi de săvârşirea contravenţiilor prevăzute în actele normative menţionate, amenzile fiind cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici