Premieră la Iaşi: Femeie operată simultan la inimă şi la şold, de două echipe de medici

O femeie în vârstă de 86 de ani a fost operată, vineri, la Institutul de Chirurgie Cardiovasculară din Iaşi, la inimă şi la şold, de către două echipe de medici, operaţia fiind, astfel, o premieră, transmite corespondentul MEDIAFAX.

357 afișări
Imaginea articolului Premieră la Iaşi: Femeie operată simultan la inimă şi la şold, de două echipe de medici

Premieră la Iaşi: Femeie operată simultan la inimă şi la şold, de două echipe de medici

Operaţia a avut loc vineri la Institutul de Chirurgie Cardiovasculară din Iaşi.

Bătrâna era cunoscută cu probleme cardiace şi a fost pregătită pentru o intervenţie pe cord. Medicii ieşeni au decis că aceasta are nevoie de o implantare de valvă aortică fără incizie în zona sternului, însă înaintea intervenţiei femeia a căzut.

"Atunci când stenoza aortică ajunge într-un cadru avansat, are mai multe manifestări, una dintre acestea fiind sincopa (pierderea stării de conştienţă -n.r). O astfel de cădere a avut şi în cursul dimineţii. Când şi-a revenit, pacienta s-a plâns de durere în zona şoldului stâng. Analizele imagistice au arătat că femeia a suferit o fractură de col femural", a declarat prof.dr Grigore Tinică, managerul Centrului de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Chirurgie Cardiovasculară "Prof.dr George.I.M.Georgescu” din Iaşi.

Fractura a complicat starea de sănătate a femeii, iar din această cauză a fost solicitat şi ajutor din partea medicilor de la Spitalul de Recuperare.

Intervenţia pentru problema cardiacă a durat cu patru ore mai puţin faţă de o operaţie în care medicii ar fi recurs la o altă abordare, iar imediat după a venit rândul echipei de la Spitalul de Recuperare pentru a interveni la protezarea de şold. Cel care a intrat în sala de operaţie a fost prof.dr Radu Botez, şeful clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare.

Acesta a declarat, într-o conferinţă de presă, că fractura de col femural este întâlnită destul de frecvent la femei, mai ales la persoanele în vârstă care suferă de osteoporoză.

"În acest caz, putea fi făcută intervenţia de cateterism cardiac, dar rămânea problema fracturii. După operaţie nu puteam interveni pentru că pacienta nu putea fi mobilizată. Pe de altă parte, nu aş fi putut să o operez. Inima ei nu rezista. Fiind constrânşi de împrejurări, am spus că operăm împreună", a declarat prof.dr Radu Botez.

"După intervenţia pe cord, sub aceeaşi anestezie care a fost prelungită, echipa venită de la Spitalul de Recuperare a pregătit pacienta şi am efectuat implantarea unei endoproteze pentru fractură. Particularitatea este că pe un pacient destul de fragil, în vârstă, în timpul unei intervenţii chirurgicale, s-au rezolvat două endoprotezări echivalente unor transplanturi. Intervenţia a ieşit perfect", a declarat prof.dr. Radu Botez.

Potrivit medicilor, pacienta se va putea deplasa chiar la 24 de ore de la efectuarea intervenţiei.

Prof.dr Grigore Tinică, managerul Centrului de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Chirurgie Cardiovasculară "Prof.dr George.I.M.Georgescu” din Iaşi, a afirmat că starea femeii este bună, după operaţie.

"Pacienta a fost transferată în clinica de Terapie Intensivă, este în stare bună, cu parametri hemodinamici şi vitali în limite normale. Pacienta, începând de mâine, se poate ridica. Pentru o pacientă în vârstă şi cu problemele ei este realmente un ajutor. Sunt şanse de viaţă enorme oferite pacientei din ambele direcţii", a conchis prof.dr. Grigore Tinică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici