Preşedintele asociaţiei victimelor mineriadelor: "Cei mai mulţi vinovaţi nu vor fi trimişi în judecată"

Preşedintele asociaţiei victimelor mineriadelor, Viorel Ene, a declarat vineri, la Parchetul General, că cei mulţi dintre cei care au participat la Mineriada din 1990 şi care sunt vinovaţi nu vor fi trimişi în judecată.

203 afișări
Imaginea articolului Preşedintele asociaţiei victimelor mineriadelor: "Cei mai mulţi vinovaţi nu vor fi trimişi în judecată"

Preşedintele asociaţiei victimelor mineriadelor: "Cei mai mulţi vinovaţi nu vor fi trimişi în judecată" (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

"Au fost 18 răniţi prin împuşcare, nu doar trei. Procurorul care a trimis dosarul în instanţă, întrucât 15 victime nu mai erau în ţară, a considerat să trimita acest dosar, dar a primit neîncepere urmăririi penale. Asociaţia noastră a făcut multe demersuri, constatăm cu durere că doar 19 persoane vor fi trimise în judecată. Majoritatea celor care au participat şi sunt vinovaţi nu sunt trimişi în judecată. Principalii responsabili sunt Iliescu, Roman şi ceilalţi, Gelu Voican Voiculescu, dar Doru Viorel Ursu a fost numit ministru de interne pe 14. El a dat ordine. Pavel Abraham, fost adjunct la şcoala de securittae, el a coordonat reprimarea din această instituţie, acolo unde civilii au fost gazaţi. Şi mulţi alţii, Răzvan Teodorescu şi alţii care sunt martori, dar care au participat la organizare. (...) Miron Cozma este unealta care a executat ce a zis politicul şi are mare vină dar să ştiţi că Condeescu era mai mare decât el. Nimeni nu l-a chemat măcar. Era lider sindical pe toată zona minerilor. Fiecare (n.r. victimă sau urmaş) s-a constituit cu daune sau urmează să se constituie la instanţă", a declarat Viorel Ene, preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineradelor.

Acesta a mers la parchet ca reprezentant al victimelor, în vederea stabilirii ca parte civilă. La parchet au fost chemaţi vineri şi o parte dintre urmaşii victimelor şi victime ale Mineriadei din 1990. Şi fostul lider al minerilor din Valea Jiului. Miron Cozma, a fost chemat de procurori pentru audieri, acesta fiind cercetat în cauză.

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, dar şi fostul premier Petre Roman, precum şi Gelu Voican-Voiculescu, Virgil Măgureanu şi alte persoane au fost inculpate în dosarul Mineriadei din 1990, au anunţat procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 23 decembrie.

Procurorii militari susţin că există probe potrivit cărora aceştia ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămare integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a alţi 1.242.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici