Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc: Avem sarcina să facem o ţară mamă internă pentru maghiarii din România

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat sâmbătă, la primul Congres al PPMT, că pe lângă obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc, o altă sarcină a reprezentanţilor comunităţii maghiare este de a crea "o ţară mamă internă pentru maghiarii din România".

369 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc: Avem sarcina să facem o ţară mamă internă pentru maghiarii din România

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc: Avem sarcina să facem o ţară mamă internă pentru maghiarii din România (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax foto)

"Când am auzit că Partidul Popular Maghiar din Transilvania îşi ţine primul Congres la Miercurea Ciuc, mi-am spus că secuimea s-a reinventat. Ţinutul Secuiesc, după schimbările din ultimii 22 de ani, s-a reinventat şi el îşi va primi locul pe care îl merită. Dacă sarcina noastră este să obţinem autonomia Ţinutului Secuiesc, la fel avem sarcina să facem o ţară mamă internă pentru maghiarii din România", a afimat preşedintele CNS, Izsak Balazs.

El a spus că diferitele forme de autonomie pe care Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania le-a formulat, la fel ca şi CNS, nu sunt idependente, iar pentru ele trebuie să colaboreze toate forţele politice şi organizaţiile civile din maghiarime.

"Când am spus că se reinventează secuimea, m-am referit la Congresul PPMT, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali şi la decernarea premiului «Gabor Aron», acordat în memoria martirilor secui, evenimente care se petrec în această perioadă. Nu este accidentală nici această alegere şi nu degeaba am adus vorba despre martirii secui. În secolul al XIX-lea, când s-a ridicat monumentul eroilor martiri secui la Târgu Mureş, pe el a fost scris: «Opoziţie naţională, legală şi independentă». Acesta a fost crezul pentru care ei şi-au dat viaţa, acesta este şi al nostru acum", a afirmat Izsak Balazs.

El a spus că, deşi CNS nu este un partid, şi pentru această organizaţie este foarte important "câţi consilieri locali şi câţi primari aleşi vor lupta pentru autonomie".

Totodată, Izsak Balazs a spus CNS va colabora cu PPMT şi cu PCM pentru ca limba maghiară să devină "limbă oficială regională" în Transilvania.

"CNS nu va avea un singur partener fidel, doar PCM, ci şi PPMT. Am încredere că vom putea colabora cu ceilalţi pentru ca maghiara să devină limbă oficială regională, cum a fost în Statutul naţional al secuilor", a spus el.

Primul Congres al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) are loc, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, la acesta participând peste 300 de delegaţi şi europarlamentarul Tokes Laszlo, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria Nemeth Zsolt, Venczel Tamas, comisar guvernamental pentru procedura simplificată de obţinere a dublei cetăţenii, Repas Zsuzsanna, secretar de stat pentru politici naţionale, Vincze Agnes, vicepreşedinte Fidelitas, Szabo Istvan, deputat al partidului de extremă dreapta Jobbik, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, consulul general al Republicii Ungare în Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal, preşedintele Consilului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs şi alţii.

Ordinea de zi a adunării cuprinde adoptarea programului politic, a regulamentului de organizare şi de funcţionare a partidului, alegerea structurilor de conducere ale PPMT, respectiv stabilirea priorităţilor politice pentru anul electoral 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici