Preşedintele "Spiru Haret": Rezultatele la bacalaureat, cauzate de Legea educaţiei, de părinţi şi de măsurile MECTS

Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a declarat, luni, că rezultatele slabe de la examenul de bacalaureat sunt cauzate de Legea educaţiei, de părinţi, care nu îşi mai supraveghează copiii, dar şi de alte măsuri luate de Ministerul Educaţiei.

578 afișări
Imaginea articolului Preşedintele "Spiru Haret": Rezultatele la bacalaureat, cauzate de Legea educaţiei, de părinţi şi de măsurile MECTS

Preşedintele "Spiru Haret": Rezultatele la bacalaureat, cauzate de Legea educaţiei, de părinţi şi de măsurile MECTS (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Isvoranu a spus că ceea ce s-a făcut prin Legea educaţiei şi prin alte măsuri luate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) nu reprezintă o adevărată reformă.

"Această reformă este numai în viziunea unui singur om sau a unui grup mic de oameni, la ea însă nu au participat cei care lucrează în sistem. Orice reformă costă, din orice domeniu, însă în învăţământ a scăzut în fiecare an procentul alocat acestui domeniu", a precizat liderul "Spiru Haret".

În opinia lui Isvoranu, rezultatele examenului de bacalaureat din acest an sunt cauzate şi de poziţia ministrului Educaţiei, care abia acum a înţeles că legea trebuie reformată.

Pe de altă parte, liderul sindical consideră că şi părinţii sunt de vină, pentru că, la un moment dat admiterea la facultate era legată şi de nota la bacalaureat, iar părinţii erau interesaţi ca pentru aceasta copiii lor să aibă note mari, care nu reflectau realitatea. Acum, însă, părinţii nu îşi mai urmăresc copiii, lăsând totul la latitudinea şcolii, susţine Isvoranu.

Liderul sindical consideră că în realitate cei care au promovat sunt între 60 şi 65 la sută din totalul elevilor înscrişi.

În privinţa camerelor de supraveghere instalate în sălile de examen, Isvoreanu spune că per ansamblu acesta este un lucru bun, pentru verificarea corectitudinii desfăşurării examenului, dar acum ar fi putut crea stres suplimentar.

Părinţii consideră că autorităţile sunt responsabile pentru situaţia dezastruoasă de la bacalaureat şi cer ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, să îşi asume responsabilitatea eşecului şi să îşi dea demisia.

Ei spun că rezultate slabe de la bacalaureat au fost cauzate de atitudinea autorităţilor de discreditare a cadrelor didactice şi a elevilor, dar şi de lipsa măsurilor coerente şi eficiente care să conducă la îmbunătăţirea reală a procesului instructiv-educativ.

În opinia Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi-Învăţământ Preuniversitar, Ministerul Educaţiei s-a mulţumit să instaureze măsuri pentru eliminarea posibilităţilor de fraudă din sălile de examene, lucru lăudabil, dar care s-a făcut fără a asigura un climat unitar la nivel naţional. Părinţii cred că acest lucru trebuia făcut discret, fără a instaura stresul asupra copiilor şi fără ca aceştia să fie trataţi din start ca infractori.

"Apreciem că rezultatul acestui examen este de fapt rezultatul politicii duse de ministrul Educaţiei, care trebuie să-şi asume responsabilitatea eşecului şi să facă singurul lucru onorabil în acest caz: demisia", consideră Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi.

Unul din doi elevi a promovat bacalaureatul în acest an, multe licee din ţară au avut promovabilitate zero, iar în majoritatea judeţelor procentul celor care au promovat este mult mai mic faţă de anul trecut. Rezultatele indică cel mai slab bacalaureat din ultimii 20 de ani.

În acest an, promovabilitatea la bacalaureat este de 44,47% la nivel naţional, înaintea contestaţiilor.

Ministerul Educaţiei a înregistrat 661 de eliminări la prima sesiune a bacalaureatului, candidaţii daţi afară de la test pentru fraudă nemaiputând susţine examenul în toamna acestui an şi nici în vara anului viitor.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că România este la răscruce iar rezultatele şi comportamentele de la bacalaureat sunt oglinda societăţii, precizând că naţiunea trebuie să aleagă dacă va merge pe mâna celor oneşti sau pe şmecherii.

În prima declaraţie de presă făcută după anunţarea rezultatelor la examenul de bacalaureat înaintea contestaţiilor, ministrul Daniel Funeriu a început prin a-i felicita pe cei 90.765 de elevi care au promovat, dar şi pe părinţii, profesorii şi învăţătorii lor.

De asemenea, Daniel Funeriu i-a felicitat pe cei 65 de elevi care au luat nota 10 la bacalaureat, precizând că aceştia vor fi premiaţi de Ministerul Educaţiei în cadrul unei ceremonii.

Ministrul Educaţiei a mai spus că pentru prima dată societatea ştie că diploma de bacalaureat are o valoare câştigată prin muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici