Preşedintele Tribunalului Olt, trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi spălare de bani

Preşedintele suspendat al Tribunalului Olt, soţul acesteia, un avocat şi alţi complici au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, după ce magistratul a pus în libertate un inculpat, apropiat al denunţătorului, contra sumei de 200.000 de euro, informează DNA.

231 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Tribunalului Olt, trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi spălare de bani

Preşedintele Tribunalului Olt, trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi spălare de bani (Imagine: Shutterstock)

Procurorii DNA de la Craiova l-au deferit justiţiei, în stare de arest preventiv, pe Carmen Eugenia Marinescu, la data faptelor judecător în cadrul Tribunalului Olt - Secţia Penală (în prezent, preşedinte suspendat al acestei instanţe), pe care o acuză de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, în formă continuată (cinci acte materiale), şi fals în declaraţii în formă continuată (patru acte materiale).

Alături de aceasta, au fost trimişi în judecată, tot în stare de arest, Iuliu Severus Marinescu acuzat de spălare de bani, în formă continuată (cinci acte materiale), Dumitru Cismaru, avocat în cadrul Baroului Olt, la data săvârşirii faptelor, pentru complicitate la luare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani, în formă continuată (patru acte materiale), şi, sub control judiciar, pe Ilie Bucă, acuzat de trafic de influenţă.

Faţă de fiul avocatului, Dănuţ Bogdan Cismaru, procurorii au dispus renunţarea la urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă şi obligarea acestuia la frecventarea unui program de consiliere, pe o perioadă de 60 de zile, precum şi la prestarea, pe aceeaşi perioadă, a unei munci neremunerate în folosul comunităţii, în cadrul Colegiului Naţional Agricol "Carol I" sau Colegiului Naţional "Radu Greceanu" din Slatina.

În rechizitoriul transmis instanţei de judecată, anchetatorii arată că, în perioada august 2011 - septembrie 2011, Marinescu, în calitate de judecător în cadrul Tribunalului Olt - Secţia Penală, a pretins şi a primit prin intermediul lui Dumitru Cismaru, avocat în cadrul Baroului Olt, de la o persoană denunţătoare, 200.000 de euro pentru a dispune cercetarea în stare de libertate unui inculpat din familia denunţătorului şi pentru a pronunţa o soluţie pe fond favorabilă acestuia, respectiv de achitare sau de condamnare la o pedeapsă neprivativă de libertate, dar şi pentru a interveni, în acelaşi scop, pe lângă ceilalţi judecători care urmau să judece cauza.

Suma de bani menţionată a fost primită de avocatul Cismaru în două tranşe respectiv de 150.000 de euro, înaintea termenului de judecată din 31 august 2011, când s-a dispus pentru prima oară înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea şi 50.000 de euro, în 20 septembrie 2011, când judecătorul Marinescu a amânat pronunţarea asupra cererii de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea ori ţara pentru data de 22 spetembrie 2011, când a şi admis cererea formulată de inculpat, înlocuind măsura arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

După primirea sumei de 200.000 de euro, la trei luni de la pronunţarea încheierii din data de 22 septembrie 2011, respectiv în intervalul 14 - 22 decembrie 2011, pentru a disimula originea ilicită a sumei respective, Carmen Marinescu şi Iuliu-Severus Marinescu (soţul acesteia), beneficiind de ajutorul lui Dumitru Cismaru, au achiziţionat trei suprafeţe de teren şi o casă, două dintre aceste achiziţii nefiind menţionate în declaraţiile de avere ale magistratului.

Pentru a justifica dobândirea licită, de către Marinescu şi soţului ei a terenului respectiv, Dumitru Cismaru a determinat o persoană să încheie în 12 decembrie 2011 un contract fictiv de împrumut sub semnătură privată, în care se menţiona că acesta acorda un împrumut de 10.000 de euro soţilor Marinescu.

Ulterior, în perioada august - septembrie 2012, cei doi au vândut prin persoane interpuse, către o persoană apropiată denunţătorului, un imobil compus din teren şi construcţie situat în localitatea Băile Olăneşti.

Această tranzacţie a reprezentat în fapt restituirea, de către Marinescu, către membrii familiei denunţătorului a unei părţi din suma de 200.000 de euro (valoarea imobilului fiind stabilită de comun acord la suma de 30.000 de euro) şi urmărindu-se astfel evitarea ca între soţii Marinescu şi membrii familiei denunţătorului să poată fi stabilită vreo legătură directă.

În perioada 2012 - 2015, Carmen Eugenia Marinescu nu a menţionat în declaraţiile de avere, întocmite pe propria răspundere şi înregistrate la Tribunalul Olt, cumpărarea şi ulterior vânzarea imobilului (teren şi construcţie) din Băile Olăneşti, judeţul Vâlcea, cumpărarea imobilului (teren) din comuna Corbu, judeţul Constanţa, şi a menţionat o datorie nereală conform contractului fictiv de împrumut încheiat în data de 12 decembrie 2011 şi amintit mai sus, făcând astfel declaraţii necorespunzătoare adevărului, în vederea producerii unor consecinţe juridice, urmărind să ascundă cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobile obţinute ilicit, mai notează procurorii DNA.

În perioada 31 ianuarie 2012 - 22 februarie 2012, Ilie Bucă, a primit suma de 50.000 de euro (iniţial, fiind promisă suma de 100.000 de euro) de la acelaşi denunţător, pentru a-şi folosi influenţa pe care pretindea că o are asupra unui judecător, ce avea spre soluţionare acelaşi dosar penal în care inculpaţi erau membrii familiei denunţătorului, în vederea dispunerii unei hotărâri favorabile acestora.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile deţinute de inculpaţii Marinescu Eugenia Carmen, Marinescu Iuliu-Severus şi Cismaru Dumitru.

Procurorii DNA au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel Craiova cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici