Preşedintele unei ţări refuză să ofere tampoane gratuite femeilor sărace

  • Tampoane sanitare gratuite pentru persoane care nu şi le pot permite este un proiect de lege aprobat de Congres, dar respins de preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, care are dreptul de veto.
  • O braziliancă din patru nu are acces la tampoane sanitare absorbante, în timpul perioadei de menstruaţie, arată studiul care stă la baza proiectului.
  • Drept urmare, multe eleve sau studente nu merg la şcoală sau refuză să folosească toaletele publice.
621 afișări
Imaginea articolului Preşedintele unei ţări refuză să ofere tampoane gratuite femeilor sărace

Preşedintele unei ţări refuză să ofere tampoane gratuite femeilor sărace

Programul face parte dintr-un proiect mai amplu privind „Sănătatea şi prevenţia menstruală” şi prevede livrarea gratuită de tampoane sanitare elevelor şi studentelor cu venituri reduse din şcolile publice, femeilor fără adăpost sau femeilor în situaţii de vulnerabilitate socială extremă, precum şi femeilor aflate în închisoare.

Măsura vizează combaterea precarităţii menstruale - identificată ca dificultate de acces sau lipsă de resurse pentru a permite achiziţionarea de produse de igienă menstruală. Potrivit estimărilor, ar ajuta peste 5 milioane de femei din toată Brazilia. Programul ar fi fost încredinţat Ministerului Sănătăţii, pentru un cost total de aproximativ 53 de milioane de dolari, care ar fi obţinut din resursele alocate de Uniunea Sistemului Unificat de Sănătate (SUS) şi, în cazul deţinuţilor, de Fondul Naţional al Penitenciarelor.

Cercetările, citate de ziarul The Brazilian Report, arată că unul din patru adolescente din Brazilia nu are acces la tampoane în perioada menstruală şi aproximativ 20% dintre ele nu au apă în casă.

Rezultatul este că menstruaţia împiedică adesea fetele să meargă la şcoală sau să folosească spaţiile publice, limitându-le oportunităţile de muncă şi deteriorându-le economic. Mai mult, la produsele de igienă menstruală - care nu sunt clasificate drept bunuri esenţiale - taxele reprezintă 34% din preţul total.

Preşedintele a aprobat acele etape ale proiectului care obligă guvernul să promoveze o campanie de informare asupra sănătăţii menstruale, dar a respins articolul 1, care prevede distribuirea gratuită a tampoanelor sanitare, şi articolul 3, care stabileşte lista beneficiarilor.

În decretul său, Bolsonaro contestă costurile excesive ale iniţiativei, declarând că guvernul nu are resursele economice necesare pentru finanţarea acesteia. Dar ceea ce a atras critici a fost în principal o altă motivaţie, anume că distribuţia gratuită a tampoanelor „ar fi neconstituţională, deoarece este împotriva interesului public şi favorizează un anumit grup” şi că tampoanele sanitare „nu se află pe lista medicamentelor luate în considerare ca având caracter esenţial”.

Jacqueline Moraes, vice-guvernator al statului Espírito Santo, a replicat public: „Este un „privilegiu” pentru o femeie săracă să aibă dreptul la un tampon? Nu! Este politică socială, sănătate publică!”.

Pentru Tabata Amara, deputat al Partidului Democrat al Muncii şi iniţiatoare a propunerii, veto-ul lui Bolsonaro este manifestarea „dispreţului său faţă de demnitatea femeilor vulnerabile şi pentru lupta societăţii împotriva sărăciei menstruale”.

Parlamentarul a comentat pe Twitter, adăugând „vom răsturna veto-ul şi vom arăta că Brazilia este mult mai bună decât Bolsonaro!”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici