Alegerile pentru desemnarea primarului din Râmnicu Vâlcea s-au încheiat fără incidente

Alegerile pentru desemnarea primarului municipiului Râmnicu Vâlcea s-au încheiat, duminică, la ora 21.00, fără a fi raportate incidente pe parcursul desfăşurării procesului electoral, potrivit Biroului Electoral de Circumscripţie.

77 afișări
Imaginea articolului Alegerile pentru desemnarea primarului din Râmnicu Vâlcea s-au încheiat fără incidente

Prezenţă scăzută la vot la Râmnicu Vâlcea, unde este ales primarul (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Potrivit preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie, judecător Mariana Vârgă, cele 97 de secţii de votare din Râmnicu Vâlcea s-au închis la ora 21.00.

Prezenţa la urne a fost scăzută, până la ora 18.00 votând 22.687 din cele 100.773 de persoane înscrise pe listele electorale.

Procesul electoral s-a desfăşurat fără incidente. Totuşi, poliţiştii şi jandarmii au făcut verificări în privinţa a cinci sesizări care vizau continuarea campaniei electorale, fotografierea buletinului de vot, comercializarea de alcool în apropierea secţiei de votare, iar în urma cercetărilor aspectele semnalate nu s-au confirmat.

Aproape 100 de poliţişti, 75 de jandarmi şi peste 80 de lucrători ai ISU au fost mobilizaţi, duminică, pentru a asigura buna desfăşurare a alegerilor.

Pentru funcţia de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea şi-au depus candidatura opt persoane, între care Romeo Rădulescu (PDL), viceprimar al municipiului şi care, după arestarea lui Mircia Gutău, a preluat interimar postul de primar, Remus Grigorescu (PSD), fost prefect al judeţului Vâlcea şi Bogdan Pistol (PNL).

Viitorul primar al oraşului va trebui să lucreze pentru următorii doi ani cu un Consiliu Local majoritar PDL. Astfel, 16 dintre consilierii locali sunt democrat-liberali, patru reprezintă PSD, iar trei - PNL, în timp ce cei doi viceprimari, Romeo Rădulescu şi Eusebiu Veţeleanu, reprezintă PDL.

Postul de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea a rămas vacant după arestarea, în 27 ianuarie, a lui Mircia Gutău şi condamnarea acestuia de către instanţa supremă, printr-o decizie definitivă, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul "Mită la primărie". Prefectul Petre Ungureanu a emis, în 17 februarie, un ordin prin care se constata vacantarea funcţiei de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea începând cu 27 ianuarie.

Alături de Mircia Gutău a fost condamnat şi viceprimarul Nicolae Dicu.

Gutău şi Dicu au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie că, în perioada aprilie - iulie 2006, ar fi pretins 50.000 de euro de la denunţătorul Constantin Popescu, patronul firmei Rovimet, pentru a-i elibera acestuia un certificat de urbanism.

Nicolae Dicu a fost prins în flagrant delict de procurorii DNA în 6 iulie 2006, când Popescu îi dădea 25.000 de euro, iar Mircia Gutău a fost arestat cinci zile mai târziu. Cei doi au fost eliberaţi, în 10 noiembrie 2006, de magistraţii Curţii de Apel din Alba-Iulia.

Democrat-liberalul Gutău era primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, în iunie 2008 fiind ales din primul tur pentru un al doilea mandat, cu 72 la sută din sufragii.

După anunţarea sentinţei de condamnare, în 28 ianuarie, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, s-a predat la sediul IPJ Vâlcea, iar fostul viceprimar Nicolae Dicu a fost ridicat de poliţişti de acasă, ambii fiind încarceraţi ulterior la Penitenciarul Colibaşi. În aceeaşi zi, avocatul lui Gutău a depus la instanţa supremă o contestaţie în anulare împotriva deciziei de condamnare, precum şi o cerere de amânare a executării pedepsei, ambele având termen miercuri, 14 aprilie. Atunci, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţia în anulare împotriva deciziei definitive prin care fostul edil vâlcean Mircia Gutău a fost condamnat la închisoare, implicit cererea sa de suspendare a hotărârii de executare a pedepsei de trei ani şi jumătate de detenţie.

Pe de altă parte, Gutău, aflat în Penitenciarul Colibaşi, a fost declarat, în şedinţa extraordinară din 15 februarie a Consiliului Municipal Râmnicu Vâlcea, cetăţean de onoare al oraşului, cu 14 voturi "pentru" şi şapte abţineri. Prefectura judeţului Vâlcea a solicitat, însă, Consiliului Local al municipiului Râmnicu Vâlcea să revoce hotărârea de conferire a titlului de cetăţean de onoare fostului primar, după ce prefectul a constatat nelegalitatea deciziei. La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Râmnicu Vâlcea au anunţat că au luat la cunoştinţă demersul prefectului de Vâlcea şi urmează să discute această situaţie în sedinţa ordinară de Consiliu Local de la sfârşitul lunii aprilie.

Mircea Gutău a deţinut şi conducerea PDL Vâlcea, până în 6 aprilie, când senatorul democrat-liberal Dorel Jurcan a fost desemnat preşedinte interimar al filialei, decizia fiind luată de conducerea centrală a formaţiunii.

Mircia Gutău a rămas însă membru al PDL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici