Pricopie: Practica în România înseamnă o adeverinţă. Vrem să devină componentă obligatorie de formare, pentru ca studentul să aibă experienţă

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat joi că practica în România înseamnă o adeverinţă, de aceea vrea, pentru început în învăţământul superior, să devină componentă obligatorie de formare, ceea ce îi va permite sudentului să aibă experienţă în domeniul în care se pregăteşte.

1112 afișări
Imaginea articolului Pricopie: Practica în România înseamnă o adeverinţă. Vrem să devină componentă obligatorie de formare, pentru ca studentul să aibă experienţă

Pricopie: Practica în România înseamnă o adeverinţă. Vrem să devină componentă obligatorie de formare, pentru ca studentul să aibă experienţă (Imagine: Thomas Dan/ Mediafax Foto)

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a participat la dezbaterea cu tema "Este timpul meu - campanie de orientare şi consiliere în carieră", organizată în "Săptămâna altfel" de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, împreună cu Universitatea Româno-Americană. La dezbatere au fost prezenţi elevi şi profesori din mai multe licee bucureştene, rectorul Universităţii Româno-Americane, Ovidiu Folcuţ, şi decanul Facultaţii de Drept, Mihaela Prună Jitea.

Elevii l-au întrebat pe ministrul Educaţiei ce va face pentru integrarea lor pe piaţa muncii, în condiţiile în care angajatorii îi resping pe motiv că nu au experinţă practică, şcoala axându-se mai mult pe cunoştinţe teoretice.

"Nu sunt de acord ca studenţii să lucreaze în timpul facultăţii, pentru că diluează din nivelul pregătirii academice. Dar ce să facă studentul, pentru că, din păcate, sistemul de credite pe care am încercat să-l deschid cu Banca Mondială când eram secretar de stat s-a închis când a început criza financiară. Vom încerca să-l reluăm acum. Pentru că, în mod normal, un student trebuie să aibă posibilitatea să studieze. Şi dacă nu are bani, să aibă posibilitatea să aibă un împrumut din partea statului", a răspuns Pricopie.

În legătură cu experinţa cerută de companii la angajare, Pricopie a spus că cerinţele şi interesele firmelor sunt foarte complicat de gestionat.

"În chestiunea cu experinţa, este foarte complicat să gestionezi cerinţele şi interesele firmelor. Şcoala poate însă să dea un răspuns prin introducerea acelei componente de internship. Folosesc acest termen nu pentru a vă arăta că ştiu ce înseamnă internship, ci pentru a mă detaşa de cuvântul de practică. Pentru că în România practica înseamnă o adeverinţă, pe când internship este cu totul altceva", a precizat Remus Pricopie.

Ministrul Educaţiei a adăugat că din 2007 s-au făcut câţiva paşi în ceea ce priveşte practica, dar "nu au catalizat la nivel de sistem".

"Acum încercăm să introducem această noţiune de internship în şcoli ca o componentă obligatorie de formare, ceea ce îi va permite unui student să aibă şi experinţă. Nu am coborât la nivelul liceului, dar vom vedea", a mai spus ministrul.

Pricopie a recunoscut că sistemul naţional de educaţie este mai concentrat în raport cu alte sisteme.

"Este adevărat că sistemul nostru de educaţie este mult mai concentrat în raport cu alte sisteme, dar de fapt este din cauza curriculei. De fapt, metodele de predare sunt la noi mai orizontalizate. Când am spus, acum o săptămână sau două, că nu văd care este problema dacă un elev îi spune profesorului pe nume, m-a sunat un prieten şi mi-a zis să nu mai spun asta, că la noi nu prinde. Când eu m-am dus în universitatea americană şi i-am spus domnule unui profesor, el mi-a zis «Jim, sunt Jim». Nu înseamnă că nu îl respect pe Jim. Avem un anumit tip de rigiditate pe zona aceasta. Sunt lucruri peste care un anumit profesor nu are voie să treacă, dar sunt şi lucruri asupra cărora nu are voie să insiste. De exemplu, o relaţie foarte degajată cu elevii şi studenţii", a mai spus ministrul Pricopie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici