Primăria Sectorului 4: ISMB ne-a trimis propunerea de comasare a liceelor Capsali şi Lipatti

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 (PS4) au declarat pentru MEDIAFAX că Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a decis comasarea liceelor Capsali şi Lipatti, inclusă în planul de reorganizare a reţelei de învăţământ din sector, trimis anual de ISMB spre aprobarea consiliului local.

491 afișări
Imaginea articolului Primăria Sectorului 4: ISMB ne-a trimis propunerea de comasare a liceelor Capsali şi Lipatti

PS4: ISMB ne-a trimis propunerea de comasare a liceelor Capsali şi Lipatti (Imagine: Shutterstock)

Reprezentanţii primăriei au spus că au primit de la ISMB proiectul de reorganizare a reţelei de învăţământ la nivelul Sectorului 4, ca în fiecare an, incluzând şi măsura comasării Liceului de Coregrafie "Floria Capsali" cu Colegiul de Arte "Dinu Lipatti".

Acest plan este suspus aprobării Consiliului Local, astfel că PS4 întocmeşte un proiect de hotărâre ce include şi o expunere de motive care, legal, la rândul său, trebuie semnată de un reprezentant al primăriei, se arată într-un comunicat al PS4 remis MEDIAFAX.

Astfel, viceprimarul Sectorului 4 a semnat expunerea de motive a proiectului de hotărâre, pe care a trimis-o pe data de 11 decembrie 2013 ISMB.

Inspectoratul a emis, pe 16 decembrie, avizul conform în vederea reorganizării reţelei şcolare pentru anul 2014 - 2015 pentru Sectorul 4, ca urmare a propunerii de reorganizare primite de la PS4 în 11 decembrie, potrivit unui document al ISMB obţinut de MEDIAFAX.

Documentul "nu reprezenta o propunere proprie, ci era, în fapt, expunerea de motive pentru introducerea pe ordinea de zi a proiectului, în urma propunerilor transmise anterior de la inspectorat", se arată într-un comunicat al PS4 remis MEDIAFAX.

"Autoritatea locală Sector 4 nu poate interveni în modul de organizare şi funcţionare a unităţilor şcolare, în modul în care se desfăşoară procesul educaţional, ci poate doar susţine iniţiativele inspectoratului, plecând de la premisa că acestea reprezintă rodul unor consultări succesive, cu aportul şi acordul tuturor factorilor implicaţi. Eventualele disensiuni legate de iniţiativele inspectoratului nu pot fi imputate autorităţii locale, care este doar un administrator", se mai spune în comunicat.

Totuşi, în urma consultării cu reprezentanţii comitetului de părinţi, primarul Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a retras de pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Consiliului Local, programată în 30 ianuarie, proiectul privind aprobarea reorganizării reţelei de învăţământ Sector 4, "recomandând totodată factorilor responsabili asumarea deciziei, o comunicare mai eficientă, nemijlocită şi iniţierea unor discuţii care să conducă la rezolvarea situaţiei", mai arată reprezentanţii primăriei.

"Este singura măsură pe care autoritatea locală Sector 4 o putea adopta în sprijinul elevilor de la Liceul «Floria Capsali», în baza atribuţiilor legale ce îi revin", conchid aceştia.

În ianuarie, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a comunicat Liceului de Coregrafie "Floria Capsali" că urmează să fie desfiinţat şi comasat cu Colegiul de Arte "Dinu Lipatti".

Elevi, părinţi, profesori, dar şi foşti elevi, în prezent dansatori în teatre sau la operă, s-au mobilizat pentru a împiedica desfiinţarea unităţii de învăţământ. Printre ei sunt personalităţi precum Simona Şomăcescu, coordonatorul companiei de balet a Operei Naţionale Bucureşti, şi Sergiu Anghel, coregraf şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC).

Duminică, aproximativ 150 de elevi, părinţi şi profesori s-au strâns în faţa liceului, pentru că nu au avut acces în curtea instituţiei, pentru a protesta faţă de comasare, protestul luând forma unui spectacol de dans pe stradă, în zăpadă, susţinut de eleve în tutuuri.

Ca reacţie la protest, într-un comunicat dat duminică publicităţii, primarul Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a arătat că autoritatea locală "nu are niciun fel de implicare" în ceea ce priveşte adoptarea deciziei de comasare, răspunzând strict de administrarea clădirilor în care funcţionează unităţile de învăţământ pe care le are în subordine.

"Iniţiativa aparţine Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, care a emis pe data de 16 decembrie 2013 o hotărâre privind comasarea liceelor vocaţionale «Floria Capsali» şi «Dinu Lipatti». Am înţeles că se invocă realizarea unei aşa-zise «economii», nu ştiu la ce s-a referit inspectoratul şcolar când a opinat astfel, în schimb, aş vrea să precizez că pentru noi, ca administratori, indiferent de numărul elevilor sau de cel al cadrelor didactice, cheltuielile rămân aceleaşi, nu scade sau creşte factura la utilităţi în funcţie de aceşti parametri", arăta Piedone, în comunicat.

Edilul mai spunea că împărtăşeşte personal opinia comitetului de părinţi şi că a decis ca, "până la cristalizarea situaţiei", să retragă de pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Consiliului Local proiectul de hotărâre privind aprobarea planului de învăţământ la nivelul Sectorului 4 pentru anul în curs.

Contactat luni de MEDIAFAX, inspectorul general al ISMB, Constantin Trăistaru, a declarat că iniţiativa comasării celor două unităţi a fost a Primăriei Sectorului 4, care a trimis în decembrie inspectoratului o cerere în acest sens, care a fost aprobată.

Un document emis de ISMB în 8 ianuarie, către Direcţia resurse umane din Ministerul Educaţiei, arată că PS4 a transmis inspectoratului, în 11 decembrie 2013, propunerea de reorganizare a reţelei şcolare pentru Sectorul 4, care a fost avizată de ISMB în 16 decembrie 2013.

Pe de altă parte, încă de anul trecut, părinţii elevilor de la Capsali au trimis o petiţie la Primăria Sectorului 4 în care au solicitat un sediu adecvat pentru liceu. "Copiii au nevoie de săli mari, înalte, care nu se regăsesc în actualul sediu. Sunt obligaţi să se deplaseze la Operă, la Tinerimea Română, unde sunt spaţii închiriate, fac naveta, pierd timp pe drum", a explicat pentru MEDIAFAX mama unei eleve, Mirela Olărescu, precizând că actualul sediu al Liceului "Floria Capsali" aparţine Colegiului de Arte "Dinu Lipatti", care îşi desfăşoară activitatea în altă clădire, în aceeaşi curte.

Ca răspuns la solicitarea unui sediu adecvat, a venit decizia comasării, a mai arătat părintele.

O altă nemulţumire a părinţilor elevilor de la Capsali este legată de faptul că liceul a rămas fără manager, din 20 ianuarie, şi nu a fost numit un interimar. ISMB a decis, în 17 ianuarie, încetarea detaşării Adrianei Ciorcău în funcţia de director, din 20 ianuarie, pentru deficienţe în activitatea managerială, constatate în urma inspecţiei generale.

Părinţii au cerut ca Anca Niţescu, profesor de pian şi fost director al liceului, să preia conducerea instituţiei, iar la inspectorat au fost asiguraţi că aceasta va fi directorul interimar până la încheierea acestui an şcolar, a mai spus Olărescu.

Reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ de stat şi particular preuniversitar se organizează de către autorităţile administraţiei publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor şcolare, prevede Legea Educaţiei.

Potrivit Legii nr. 1/2011 a educaţiei naţionale, "unităţile de învăţământ de stat au personalitate juridică dacă se organizează şi funcţionează, după caz, astfel: a) cu minimum 300 de elevi; b) cu minimum 300 de elevi, preşcolari şi antepreşcolari; c) cu minimum 150 de preşcolari şi antepreşcolari; d) cu minimum 100 de elevi şi/sau preşcolari, în cazul unităţilor de învăţământ special" (articolul 19, alineatul 1).

În petiţia înaintată luni la ISMB şi PS4, părinţi şi alţi susţinători ai Liceului Capsali, care numără 260 de elevi, cer menţinerea organizării acestuia "ca unitate de învăţământ cu personalitate juridică".

Ei îşi întemeiază cererea pe articolul 19, alineatul 3, din Legea Educaţiei, care prevede că, prin excepţie de la ceea ce se stipulează în alineatul 1 privind organizarea unităţilor de învăţământ cu personalitate juridică, "în funcţie de necesităţile locale, se organizează, la cererea părinţilor sau tutorilor legali şi în condiţiile legii, grupe, clase sau unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică, cu predare în limba română".

Totodată, ei precizează că nu au fost consultaţi în legătură cu decizia comasării şi invocă articolul din Legea Educaţiei, potrivit căruia "toate deciziile majore (în învăţământul preuniversitar, n.r.) sunt luate prin consultarea reprezentanţilor beneficiarilor primari, respectiv a Consiliului Naţional al Elevilor sau a altor asociaţii reprezentative ale elevilor, şi prin consultarea obligatorie a reprezentanţilor beneficiarilor secundari şi terţiari, respectiv a structurilor asociative reprezentative ale părinţilor, a reprezentanţilor mediului de afaceri, a autorităţilor administraţiei publice locale şi a societăţii civile".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici