Primarul din Drobeta Turnu Severin: Preluarea Spitalului CF ar însemna o povară financiară

Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, susţine că măsura preluării Spitalului CF de către municipalitate "ar însemna o povară financiară", considerând că în sistemul sanitar deciziile ar trebui luate cu "multă chibzuinţă".

426 afișări
Imaginea articolului Primarul din Drobeta Turnu Severin: Preluarea Spitalului CF ar însemna o povară financiară

Primarul din Drobeta Turnu Severin: Preluarea Spitalului CF ar însemna o povară financiară (Imagine: www.spitalcfr.drobeta.go.ro)

"Pentru noi, ca autoritate locală, ar însemna o povară financiară. Important este să existe multă chibzuinţă când se face un asemenea demers, pentru că toată lumea vrea ca performanţa în actul medical să crească. Dacă dânşii cred că va creşte performanţa actului medical, n-avem decât, nu putem să zicem că nu le vom prelua, dar am îndoieli în privinţa asta", a declarat Gherghe (PDL).

Constantin Gherghe a mai spus că ar prefera ca spitalul să fie preluat de Consiliul Judeţean, aşa cum s-a întâmplat şi cu Spitalul Judeţean din oraş, adăugând că se va conforma în cazul în care Spitalul CF va fi predat municipalităţii.

"Normal că pentru noi este o greutate să suportăm cheltuielile pentru un spital cum este CF. Nu putem să ne opunem la o astfel de decizie dacă se va lua", a afirmat Constantin Gherghe.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Mehedinţi au refuzat să comenteze preluarea Spitalului CF.

Pe de altă parte, liderul sindicatului asistentelor din cadrul Spitalului CF Drobeta Turnu Severin, Gergeta Cebuc, a spus joi că măsura predării unităţii medicale de la Ministerul Transporturilor (MT) către autorităţile locale sau judeţene şi a Casei de Asigurări de Sănătate a MT către CNAS ar putea crea probleme în privinţa decontării serviciilor medicale.

"Acest transfer nu ar fi binevenit, deoarece toată lumea a fost obişnuită cu Spitalul CF. Toţi l-au văzut ca pe un spital al transportatorilor, dar atât timp cât transportatorii nu mai sunt, toată lumea a beneficiat de condiţiile Spitalului CF. S-ar putea să fie un pericol în sensul decontării serviciilor medicale, pentru că noi până acum nu am avut probleme în sensul ăsta, toate serviciile efectuate, raportate la sfârşit de lună, au fost decontate de Casa Transporturilor", a spus Cebuc.

Potrivit managerului Spitalului CF din Drobeta Turnu Severin, Stela Firu, unitatea are 100 de paturi pentru spitalizare, cinci secţii: chirurgie, medicină internă, cardiologie, fizioterapie şi hemodializă, unde îşi desfăşoară activitatea nouă medici, dar şi un compartiment ambulatoriu.

Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor va fi preluată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în timp ce spitalele CFR din ţară vor fi transferate către autorităţile locale şi judeţene sau către Ministerul Sănătăţii, anunţa, duminică, ministrul Relu Fenechiu.

"Am găsit în Ministerul Transporturilor spitale şi o casă de asigurări de sănătate. Nu a putut nimeni să-mi explice de ce ministerul are nevoie de o casă de sănătate. Am vorbit deja cu premierul şi a fost de acord ca în cel mai scurt timp să transferăm casa de sănătate la Casa de sănătate naţională, iar toate spitalele să le transferăm către consilii judeţene, primării sau către Ministerul Sănătăţii", afirma Relu Fenechiu.

În subordinea Ministerului Transporturilor există 15 spitale, dintre care două în Bucureşti, respectiv Spitalul Clinic nr. 1 Căi Ferate Witting şi Spitalul Clinic nr. 2 Căi Ferate.

De asemenea, există spitale CF şi la Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Braşov, Sibiu, Ploieşti, Constanţa, Galaţi, Paşcani, Craiova şi Simeria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici