Primarul din Târgu Mureş, amendat de CNCD după declaraţii discriminatorii la adresa romilor: "Şi pe mine m-ar deranja să-mi apară o şatră în faţa casei"

Primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, a fost amendat cu 4.000 de lei, de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru o serie de declaraţii referitoare la românii de etnie romă din străinătate, printr-o decizie luată miercuri de consiliu.

232 afișări
Imaginea articolului Primarul din Târgu Mureş, amendat de CNCD după declaraţii discriminatorii la adresa romilor: "Şi pe mine m-ar deranja să-mi apară o şatră în faţa casei"

Primarul din Târgu Mureş, amendat de CNCD după declaraţii discriminatorii la adresa romilor: "Şi pe mine m-ar deranja să-mi apară o şatră în faţa casei" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

CNCD a răspuns sesizării unui cetăţean, dar s-a şi autosesizat cu privire la declaraţiile primarului din Târgu Mureş, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Afirmaţiile edilului, analizate de membrii Colegiului director al CNCD în şedinţa de miercuri, au fost: "să se facă o listă cu românii corecţi care lucrează în Anglia", "dar când apare câte un gabor din acesta primitiv sau câte un descreierat care îi dă în cap la o italiancă, apare că tot poporul român e violator, e ţigan, e cerşetor s.a.m.d", "ce a îngrijorat foarte tare a fost modul primitiv în care s-au comportat anumiţi cetăţeni ai noştri, majoritatea ţigani, care s-au dus cu obiceiurile ţigăneşti de aici în alte părţi. Şi pe mine m-ar deranja să-mi apară o şatră în faţa casei. Trebuie să recunoaştem acest lucru: trebuie să-i disciplinăm acasă prin politici clare".

CNCD a constatat că declaraţiile citate "încalcă dreptul la demnitate" a persoanelor aparţinând comunităţii rome şi l-a sancţionat pe Dorin Florea cu o amendă de 4.000 de lei, pentru încălcarea articolului 2, alineatul 1, şi a articolului 15 din Ordonanţa nr.137/ 2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.

"Potrivit prezentei ordonanţe, prin discriminare se înţelege orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice", potrivit articolului 2, alineatul 1, din actul normativ.

Ordonanţa mai stabileşte, la articolul 15, că "orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naţionalist-şovină, de instigare la ură rasială sau naţională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunităţi şi legat de apartenenţa acestora la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia" constituie contravenţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici