Primarul Mangaliei anunţă că nivelul general al taxelor pentru persoanele juridice rămâne neschimbat

Primarul din Mangalia, Cristian Radu, anunţă că nivelul general al taxelor pentru persoanele juridice rămâne neschimbat în 2016, întrucât vor fi eliminate o serie de taxe şi, chiar dacă vor fi aplicate majorări, prin compensare taxele vor rămâne la nivelul anilor precedenţi.

174 afișări
Imaginea articolului Primarul Mangaliei anunţă că nivelul general al taxelor pentru persoanele juridice rămâne neschimbat

Primarul Mangaliei anunţă că nivelul general al taxelor pentru persoanele juridice rămâne neschimbat (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Primarul din Mangalia, Cristian Radu, afirmă, într-un comunicat de presă transmis duminică seară, că el consideră nejustificate şi lipsite de o bază reală declaraţiile reprezentanţilor Federaţiei Patronatelor din Turism conform cărora tarifele la cazare pot fi majorate în urma modificării impozitului pe clădiri.

"Pentru anul 2016, la persoanele juridice, Primăria Mangalia a eliminat taxa verde, taxa de linişte, precum şi taxa hotelieră, care nu se mai regăseşte Codul Fiscal. Prin urmare, chiar dacă au fost aplicate unele majorări, prin compensare, taxele se menţin la nivelul din anii precedenţi", susţine primarul.

El precizează că administraţia locală a organizat o dezbatere publică pe tema proiectului de impozite şi taxe al municipiului Mangalia pentru anul 2016, care a fost anunţată în presă în timp util, dar la care nu s-a prezentat niciunul dintre reprezentanţii asociaţiilor profesionale sau din partea Federaţiei Patronatelor din Turism. De asemenea, la această dezbatere nu au fost prezenţi nici mare parte dintre consilierii locali, doar cinci din cei 19 participând la discuţii.

"Ne-am fi dorit un interes mai mare şi din partea agenţilor economici, care au active în staţiunile din sudul litoralului. În acest moment, sunt peste 146 de agenţi economici din turism, cu peste 262 de active, respectiv clădiri cu destinaţie turistică. Datoriile acestora către bugetul local, la ora actuală, se ridică la o sumă totală de aproape 3,5 milioane de euro. Dintre aceştia, puţin peste 20 şi-au evaluat şi declarat corect activele şi au plătit către bugetul local sumele reale", afirmă primarul.

El menţionează că noua cotă a impozitului pe clădiri, de 1,95 la sută, este în stadiul de propunere, interesul municipalităţii fiind de a lărgi masa impozabilă, nu de a mări taxele.

"Menţionăm că noua cotă a impozitului pe clădiri, respectiv 1,95%, este doar în stadiul de propunere, nefiind finală. Interesul nostru este să lărgim masa impozabilă, nu să mărim taxele, pentru a încuraja mediul de afaceri şi investiţiile, mai ales că în anul 2015, în urma eforturilor comune ale administraţiei locale şi ale agenţilor economici din zonă, numărul turiştilor a crescut considerabil", spune Cristian Radu.

Pentru ca cele şase staţiuni aflate în administrarea Mangaliei să ofere condiţii decente turiştilor, edilul consideră că este nevoie de o infrastructură bine pusă la punct.

"Dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii turistice nu se poate face fără contribuţia directă a agenţilor economici care fac profit din activităţile turistice. Administraţia locală este permanent deschisă propunerilor, sugestiilor şi proiectelor venite din partea mediului de afaceri din zonă, astfel încât turismul din sudul litoralului să se dezvolte într-un ritm susţinut", precizează primarul Mangaliei.

Reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) au spus că măsura planificată de Primăria Mangalia va împovăra agenţii economici, care vor fi oricum afectaţi de impozitarea terenului de sub clădiri începând cu anul următor, prevăzută prin noul Cod Fiscal. Aceste taxe vor duce mulţi agenţi economici în imposibilitate de plată şi îi vor determina să renunţe la proiecte viitoare de dezvoltare, conform FPTR.

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a arătat, într-un comunicat, că majorarea impozitului pe clădiri nu face altceva decât "să scumpească vacanţele în staţiunile din sudul litoralului, să descurajeze investiţiile şi să amplifice efortul de supravieţuire al agenţilor economici".

Potrivit federaţiei, în ultimii ani, în sudul litoralului au apărut multe investiţii majore în domeniul turismului, iar zona începuse să fie tot mai solicitată de turişti.

"Noul Cod Fiscal permite un impozit pe clădiri între 0,2 şi 1,3%, plus o majorare de încă 50% a nivelului acestuia. Primăria Mangalia propune nivelul maxim permis, plus 50%, adică un impozit de 1,95%", a declarat Nicu Moroianu, vicepreşedintele FPTR.

Federatia propune ca Primăria să adopte aplicarea unei cote de 1% din valoarea de impozitare a clădirilor şi să renunţe la majorarea de 50% permisă de noul Cod Fiscal.

"Pe de altă parte, ne exprimăm nemulţumirea referitor la faptul că în ultimii ani nu ne-a fost pusă la dispoziţie, spre analiză, execuţia bugetară la nivelul staţiunilor turistice, chiar dacă am solicitat-o în numeroase rânduri. FPTR solicită Primăriei Mangalia ca taxele şi impozitele colectate din staţiunile turistice să se întoarcă în staţiuni, nu cum s-a întâmplat până acum", au precizat reprezentanţii FPTR.

Aceştia doresc să fie informaţi cu privire la nivelul colectării taxelor, cât şi despre cheltuielile făcute în şi pentru staţiuni.

"Solicitarea noastră vine în urma faptului că am primit foarte multe reclamaţii din partea turiştilor legat de aspectul neîngrijit al spaţiilor verzi din staţiuni (am constatat cu toţii că tunsul ierbii a început abia după închiderea sezonului), legat de lipsa iluminatului public în multe zone turistice, de starea jalnică a trotuarelor şi aleilor, de prezenţa câinilor vagabonzi, de lipsa parcărilor şi a indicatoarelor etc", a declarat Nicu Moroianu.

Organizaţia patronală respinge totodată taxa specială de promovare şi, în cazul în care totuşi taxa va fi menţinută, vrea ca banii sa fie colectaţi de Primărie şi viraţi Asociaţiei de Promovare Sudul Litoralului.

"De asemenea, FPTR solicită transparentizarea activităţii Primăriei Mangalia, punerea în discuţie publică şi prezentarea desfăşurătorului cheltuielilor de până acum a sumelor colectate prin taxa de promovare, mai ales că unele proiecte depuse la Direcţia de turism nu au fost luate în considerare. Considerăm că până acum sumele colectate nu au fost gestionate eficient în scopul real al promovării turistice şi că cei mai buni gestionari ai acestei taxe sunt plătitorii înşişi, membri ai organizaţiilor patronale din sudul litoralului. Înfiinţarea unui nou Serviciu de turism şi organizare evenimente din cadrul Direcţiei turism a Primăriei ca administrator al acestei taxe nu este cea mai bună soluţie", a mai declarat reprezentantul FPTR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici